Stäng fönster Skövde kn, SVENTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SVENTORPS KYRKA är belägen i Sventorps socken i östra delen av Skövde kommun. Sventorp är kommunens största socken. Före 1892 utgjorde Sunetorp i dess nordvästra del en egen socken. Landskapet är i socknens norra del skogtäckt, men i övrigt är marken uppodlad. Landsbygdsbebyggelsen är i hög grad utskiftad. I socknen har funnits mejerier, sågar och kvarnar. Herrgården Knistad har dominerat bygden och dess ägare har donerat föremål till kyrkan. Prästgården är belägen ett par kilometer sydväst om kyrkan. Vid järnvägens tillkomst 1876 bildades stationssamhället och nuvarande tätort Igelstorp. Kyrkan ligger på en markerad moränhöjd norr om riksväg 49 mellan Skövde och Karlsborg. Från riksvägen leder en byväg norrut och delar sig i höjd med kyrkan. Avfartsvägen mot öster leder till kyrkans parkeringsplats väster om kyrkogården. Från kyrkogården har man i söder utsikt mot tätorten Igelstorp och i norr mot de uppodlade slätterna. Öster om kyrkogården är en gårdsbyggnad, vilken döljs helt av en häck. En uppfartsväg norr om kyrkogårdsmuren leder till gårdsplanen samt till en ladugård. Ladugården är en rödmålad vinkelbyggnad av resvirke och med tegeltäckt sadeltak.