Stäng fönster Skövde kn, SANKTA HELENA KYRKA OCH SANKT SIGFRIDS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SANKTA HELENA KYRKA är centralt belägen i Skövde stad. Skövde kommun har idag närmare 50 000 invånare. Staden är belägen på och nedanför Billingens östra sluttning. Staden växte fram ur en medeltida vallfartsort knuten till Sankta Elins eller Sankta Helenas källa. Den återuppbyggdes enligt rutnätssystem efter en brand 1759. Öppnandet av Västra stambanan och Skövde järnvägsstation 1859 fick stor betydelse för stadens utveckling. 1868 grundades AB Volvo Penta ur Sköfde mekaniska verkstad. Sedan 1905 är Skövde garnisonsstad. Staden hade en stark tillväxt under 1960-talet. Viktiga industrier är Volvo Personvagnar och Volvo Lastbilar Komponenter AB, och Cementa. Skövde har på senare år även fått en högskola. Sankta Helena kyrka ligger i nordvästra delen av Skövde stadspark, den s.k. Kyrkoparken, vilken omges av offentliga byggnader samt butiker. Kyrkan omges i väster av Rådhusgatan, i norr av Hertig Johans gata, i söder av Kyrkogatan och i öster av Trädgårdsgatan. Strax norr om kyrkan är Skövde Museum inrymt i f.d. Rådhuset. Stadsdelen mellan järnvägsstationen i öster och Hertig Johans torg i väster är symmetriskt planerad och bebyggd. Gatunätet reglerades av G Regnell efter en brand 1759. Kyrkogården, som tidigare varit mer kvadratisk, fick då sin rektangulära streckning i öst - västlig riktning. 1860 förlorade området sin funkton som begravningsplats och förlängdes österut genom införlivandet av kyrkoherdeboställets tomt. Kyrkotomten planerades som parkanläggning. Söder om kyrkan ligger Kyrkans hus, som inrymmer församlingshem och pastorsexpedition mm samt ett före detta kyrkoherdeboställe.

Sankt Sigfrids kyrkogård ligger ett stycke norr om Sankta Helena kyrka i centrala Skövde. Den gränsar i söder till Sandtorget och i öster till Helenaskolan.

FÖRE DETTA KYRKOHERDEBOSTÄLLE - Kyrkoherdebostället låg före 1860 öster om kyrkan. (se ovan) 1872 uppfördes denna vitmålade byggnad av sten söder om kyrkan. Huset har tegeltäckt sadeltak och halvfranska entrédörrar med gjutjärnsgaller. Senare tillkom med två frontespiser.