Stäng fönster Hultsfred kn, VIRSERUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Virserums socken ligger i östra delen av Aspelands härad. Socknen är medeltida och det äldsta kända skriftliga belägget härstammar från 1278, då socknen benämns Widisrum. Virserums kyrksocken hade under medeltiden samma omfattning som den nuvarande socknen men i vissa hänseende gällande förvaltning hörde den västligaste delen, den sk Ånhults skate, till Östra härad, i Njudung, där den räknandes till Stenberga fjärding. Denna sockendel överfördes i jordeboken från Stenberga sn till Virserums sn 1884. Antalet fasta fornlämningar i socknen får anses litet medan funna lösfynd från förhistorisk tid är rikligare. Av kulturhistoriskt intressanta platser i socknen kan nämnas det sk Dackeberget väster om Virserumssjön, där Nils Dacke under Dackefejden 1543 skall ha stått med sin här för att invänta de kungliga trupperna.

I norra och mellersta delarna av socknen är landskapet mestadels kuperat och skogsrikt, i söder är slättmarkerna mer framträdande. Tillgången till skogen har haft stor betydelse för socknens utveckling. Handel med timmer, kolning och tjärbränning är näringar som tidigt blev viktiga. Socknen hade också tidigt en mångsidig industriell verksamhet där möbelindustrin så småningom utvecklades till den dominerande näringen. Möbelhantverket nådde större omfattning kring mitten av 1800-talet och bedrevs till en början inte i själva kyrkbyn utan i byarna runt omkring. I början av 1880-talet anlades den första möbelfabriken som nyttjade vattenkraften från Virserumsån. Grundare var Karl Johan Ekelund. Dennes son Edvard blev den som några år senare skapade Oscar Edvard Ekelunds snickerifabrik AB som blev det mest framgångsrika företaget. "Bolaget" som det kallades i trakten blev särskilt känt för sina stilmöbler.

Virserums socken hade redan på 1700-talet goda kommunikationer med sin placering i anslutning till flera viktiga vägar. När järnvägslinjen mellan Växjö och Åseda invigdes 1911 blev Virserum en av stationerna och när linjen till Hultsfred tillkom fick socken även stationer i Triabo, Mosstorp och Hultarp. Samhället Virserum är beläget vid Virserumssjön, omgiven av skogsklädda åsar. Virserums kyrka utgör en dominerande syn där den ligger på en höjd mitt i tätorten omgiven och större lövträd. Kyrkan uppfördes 1880-1881 i nygotisk stil. På samma plats låg tidigare en kyrka av trä och sten med rötter i medeltiden.