Stäng fönster Hultsfred kn, JÄREDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

MILJÖ
Beskrivning
Järeda socken ligger i västra delen av Hultsfreds kommun på gränsen till Jönköpings län. Genom socknen rinner Emån som haft stor betydelse för området i alla tider. Ån rinner genom Järnsjön och vid dess strand växte Järeda by fram. Området kring Järnsjön domineras av mjukt rundade grus- och sandåsar och ett flertal mindre vattendrag och sjöar. Här och var bryts landskapet av stenrika moränbackar täckta av barrskog, omväxlande med åkerytor.

I socknen finns en relativt rik fornlämningsbild med flest fynd från stenåldern. Kring Järnsjön finns ett 10-tal kända boplatser från jägarstenåldern, varav ett par undersökts under 1990-talet. Järeda är en medeltida socken och det första skriftliga belägget härstammar från 1337 då namnet skrivs Jæritha. Socknen hade under medeltiden och 1500-talet samma omfattning som idag. Kyrkan och den äldsta delen av kyrkogården ligger på en naturlig förhöjning i anslutning till Järnsjön och i Järeda kyrkby. På platsen fanns tidigare en medeltida kyrka.

Nordöst om kyrkbyn ligger stationssamhället Järnforsen, dagens centralort, som växte fram som ett resultat av järnvägen i början av 1900-talet. En del av den smalspåriga järnvägen finns ännu mellan kyrkogården och sjön. Traktens utveckling hänger tätt samman med tillgången på skog och vattenkraft där sågverk, pappersbruk och möbelindustrier varit viktiga inslag.

Järeda kyrka ligger på kyrkogårdens norra del och är orienterad i öst-västlig riktning. I väster breder Järnsjön ut sig och i norr och öster jordbruksmarker. I kyrkoanläggningen finns ett bårhus inrymt under själva kyrkogården i öster. I sydöst på kyrkvallen finns parkering och en förvaltningsbyggnad som tillhör kyrkan. I det sydvästra hörnet av kyrkogården finns en modern servicebyggnad. Ca 150 m söder om kyrkan är prästgården belägen, liksom f d skolhuset som nu är församlingshem. (Sockenkyrkoprojektet)