Stäng fönster Orust kn, MORLANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Morlandadalen är en långsträckt dalgång nedanför och väster om Storehamns mäktiga bergssida. Landskapet är förhållandevis öppet, med mycket jordbruksmark och bebyggelsen i höjdlägen eller på impediment. Jordbruksmarken omedelbart norr om kyrkan har dock på senare år gjorts om till en golfbana.

Morlanda kyrka och kyrkogård ligger på en mindre höjd i nordliga delen av Morlandadalgången. Landsvägen stryker förbi utanför södra kyrkogårdsmuren, och på norrsidan ligger på rad kyrkstallar, gravkapell och bårhus, personalutrymmen och förråd samt överst i backen församlingshemmet.

Ursprungligen en utpräglad kustsocken, och har omfattat ett område som sedermera fått ytterligare sju kapell eller kyrkor, varav fem kommit att hamna i egna församlingar. Två av dessa har i sin gemensamma församling Skaftö 1888 blivit överflyttade till Lysekils pastorat.

Morlanda kyrka tjänade som församlingskyrka även för befolkningen på de bebodda öarna väster om Orust. Så var förhållandet för befolkningen på Käringön fram till år 1796, då Käringöns kapell församling bildades genom beslut av dåvarande svenske kungen Gustaf IV Adolf. Detta år uppfördes Käringöns kapell, senare benämnt Käringöns kyrka. Samma förhållande rådde för befolkningen på Gullholmen och stora och lilla Hermanö. År 1799 erhöll befolkningen på dessa öar samma kungliga tillstånd till att bilda egen kapellförsamling med rätt att uppföra eget kapell. Så skedde också detta år. 1799 uppfördes Gullholmens kapell, sedermera benämnt Gullholmens kyrka.