Stäng fönster Munkedal kn, VALBO-RYRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VALBO RYRS KYRKA ligger på en förhöjning i landskapet, vid foten av ett skogsklätt bergsparti norr om kyrkan. Det öppna jordbrukslandskapet söder och väster om kyrkan sluttar mjukt ner mot Viksjön i söder. Gårdarna i omgivningen ligger glest och med en del skogbevuxna partier emellan. Ett församlingshem ligger någon kilometer nordväst om kyrkan.

Norr om kyrkan passerar landsvägen mellan Munkedal och Färgelanda, och socknen ligger just i gränsen mellan dessa kommuner, i landskapet Dalsland men i Munkedals kommun, som i övrigt tillhör Bohuslän. Socknen överfördes 1968 från Karlstad till Göteborgs stift.

Valbo-Ryrs gamla kyrkogård är belägen ca 200 m väster om den nuvarande. Kyrkan har varit belägen i kyrkogårdens nordöstra del. Minnessten har rests 1938.