Stäng fönster Munkedal kn, KROKSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KROKSTAD KYRKA ligger i ett höjdläge i ett kuperat halvöppet odlingslandskap, det dalgångslandskap som är karaktäristiskt för Sörbygden och där Örekilsälven rinner förbi några hundra meter åt nordväst. Den omgivande bebyggelsen består av ensamliggande gårdar, ofta i höjdlägen. Ca 2 km söder om kyrkan ligger samhället Hedekas. Landsvägen från Hedekas norrut mot Gesäter passerar öster om kyrkplatsen, nedanför höjden.

Kyrkan med kyrkgården upptar krönet och östsidan av höjden, i väster ligger Krokstads prästgård, där manbyggnaden från 1800-talet också har en tillbyggnad som fungerar som församlingshem. Omedelbart utanför västra kyrkogårdsgrinden ligger en stor kulle, som sannolikt är en forntida gravhög. Den ligger på en moränkulle vilket gör att den uppfattas som större än vad den egentligen är.