Stäng fönster Mellerud kn, SKÅLLERUDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Skållerud är en medeltida socken belägen i mellersta Dalsland. Området tillhör den s k Dalformationen, vilken kännetecknas av bergig och bruten terräng, huvudsakligen skogbevuxen, och som innehåller kalkskiffrar. Framträdande är också de många sjöarna och vattendragen. Skålleruds socken innefattar också en kuststräcka längs Vänern med skärgårdskaraktär. Genom Svanfjorden och med utgångspunkt från Köpmannebro tränger Vänern och Dalslands kanals sjösystem in i landet i nordvästlig riktning.

Industrin har under lång tid varit den dominerande näringen i Skålleruds socknen. Upperud, ca tre km norr om kyrkan, var en gång en av Dalslands viktigaste platser som hamn- och omlastningsplats för virke och järnprodukter. Här, vid forsen mellan sjöarna Höljen och Spången anlades Dalslands första järnbruk, med privilegiebrev från 1674. Upperud utvecklades till Dalslands största järnbruk och var ett av de första bruken där lancashiremetoden provades och utvecklades. Genom den s k bruksdöden på 1870- och 80-talen uppförde i stort sett alla de dalsländska järnbruken och flera av dem omvandlades till massa- och pappersbruk. Så skedde också i Upperud där en trämassefabrik sedan var i drift till 1950-talet. Vid Höljen, och endast någon kilometer i olika riktningar från Upperud, etablerades också industrier vid Håverud och Åsensbruk. Vid Håverud har funnits järnbruk (senare massa- och pappersbruk) medan Åsensbruk från början anlades som ett massa- och pappersbruk ca 1910. Åsensbruk är den industri som fortfarande är i drift. Sjösystemet i området har också haft betydelse för timmerflottning och sjöfart. De många sammanhängande och närliggande sjöarna genom Dalsland och västra Värmland bands 1868 samman till Dalslands kanal. Kanalen var till en början viktig för bruken men förlorade efter några år sin betydelse som transportled. Under 1900-talet har istället turismen kring kanalen ökat. Ett välkänt besöksmål är akvedukten i Håverud. Hela sträckan av Dalslands kanal mellan Köpmannebro och Bengtsfors är riksintresseområde för kulturmiljövården. Av flera särskilda delområden i riksintresset finns Upperud och Håverud med bl a värdefull äldre bruksbebyggelse. Åsensbruk är ett typiskt brukssamhälle från 1900-talet. Söder om Åsensbruk ligger det spridda egnahemsområdet Bränna som sträcker sig ned mot Skålleruds kyrka.

Kyrkan är vacker belägen på en lövskogsbevuxen höjd vid sjön Närens nordligaste vik. Bebyggelsen utgör en sammanhållen enhet med karaktären av ett sockencentrum. Väster om och intill kyrkotomten finns prästgården som inrymmer kyrkoherdebostad och pastorsexpedition. Huvudbyggnaden i två våningar, uppförd omkring 1940, har sin ursprunglig karaktär bevarad. Strax nordost om kyrkan är den f d stiftsgården "Kyrkans gård på Dal" belägen. Huvudbyggnaden är uppförd som ålderdomshem/fattiggård 1912 och en annexbyggnaden är en äldre prästgård. 1966 invigdes anläggningen som stiftsgård och försåldes 2006. Där finns också ett äldre magasin samt en villa intill. I sluttningen söderut mot sjön finns en kolerakyrkogård från 1867. Ca 300 m norr om Kyrkans gård finns en skolbyggnad och ca 100 m norr om denna den s k nya eller norra kyrkogården, invigd 1919. I övrigt är själva huvudkyrkogården belägen vid kyrkan. Till kyrkoanläggningen hör också de tidigare kyrkstallarna öster om kyrkogården. Huset är ombyggt till förråd och personalutrymmen och tillbyggt mot söder med en kyrkstuga/samlingslokal. I sluttningen söder om kyrkan finns ett bårhus (1956) i suterrängläge med fasad av grovhuggen granit.

LITTERATUR: Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Färnström, Maud, Himlens fröjd eller helvetets fasa - Perspektiv på västsvenska kyrkomålningar under 1700-talet, Lund 2001 / Grimheden, Tage, Skålleruds kyrka, Bilder och symboler, Mellerud 2002 / /Hallbäck, Sven-Axel, Det efterreformatoriska kyrkomåleriet på Dal och i Västsverige, "Till Guds namns ähra och kyrkian till prydnad", I Dalsland, Svenska Turistföreingens årsskrift 1981 / Järbel, Georg och Ljung Olof, Skålleruds kyrka, en historik, u .å / Skållerud, En bok om Skålleruds socken i Dalsland, Vänersborg 1973 / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984. / Stiftelsen Älvsborgs länsmuseum, kulturhistorisk områdesanlys, Melleruds kommun inom områdesplan för Dalslands kanal, 1979