Stäng fönster Mellerud kn, BOLSTADS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bolstads medeltida socken tillhör Sundals härad som tillsammans med Nordals härad utgör ett av landskapet Dalslands historiska kärnområden. Området domineras till stora delar av bördig jordbruksmark på Dalboslätten, vilken naturgeografiskt sammanhänger med Västgötaslätten på andra sidan Vänern.
Kontakterna över vattnet har lång tradition och kristnandet av Dalsland skedde från Västergötland. Dalsland, liksom Värmland, hörde ju tidigare till Skara stift. Bolstad har under lång tid varit moderförsamling för Erikstad och Grinstad, fram till 1961 också för Gestad (numera Brålanda pastorat). Före 1916 var Bolstad också ett s k regalt pastorat. Fr o m 2006 har Bolstads pastorat upphört och socknarna Bolstad, Erikstad och Grinstad bildar tillsammans med Holm och Järn Holms pastorat.

Bolstad är centralt beläget på Dalboslätten och utgörs huvudsakligen av fullåkersbygd samt kuperad skogsmark längs Vänerkusten. Bebyggelsen domineras av ensamliggande gårdar och någon tätort finns inte. Den största egendomen är det tidigare säteriet och fideikommisen Qvantenburg, beläget nära Dalbergsåns utlopp i Vänern. I närheten, på en udde i Vänern, finns också ruinerna efter den medeltida borgen Dalaborg. Dalaborg var under senare delen av 1300-talet och i början av 1400-talet centrum i Dalaborgs län. Borgen förstördes under Engelbrekstfejden 1434. Qvantenburg, liksom platsen för Dalsborg hörde dock före 1819 till Grinstads socken.

Kyrkan, av sten med korsformad plan, är till bevarade delar stiftets äldsta daterade, genom dendrokronologi till ca 1150. Kring kyrkan, belägen mitt i det öppna slättlandskapet finns ett mindre sockencentrum inramat av höga lövträd. I nära anslutning till kyrkan ligger prästgården, en av Dalslands bäst bevarade, med sin stora parkliknande trädgård. Mangårdsbyggnaden, i två våningar, flankeras av två flygelbyggnader och från dess mittaxel leder en rak gång mot kyrkan. Prästgården tillhör numera föreningen Bolstads prästgårds vänner, vars främsta syfte är att bevara prästgården och dess miljö. Omedelbart norr om kyrkan och prästgården passerar en asfalterad landsväg och på andra sidan denna ligger det tidigare arrendatorsbostället med moderna ekonomibyggnader. Längre västerut finns den tidigare folkskolan, numera församlingshem. Söder om kyrkplatsen finns ett f d ålderdomshem, Renströmska stiftelsen, en relativt stor byggnad, uppförd 1933 efter en donation till församlingen från grosshandlare Sven Renström, Göteborg.

Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus samt en ekonomibyggnad vid den asfalterade parkeringsplatsen vid norra kyrkogårdsmuren. Bårhuset, beläget alldeles söder om kyrkogården, är uppfört 1978, vitputsat och har ett skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden inrymmer toalett och förråd, har fasader av brun locklistpanel och ett sadeltak täckt av korrugerad plåt.

LITTERATUR, RAPPORTER: Aarsrud, Christian, Bolstads prästgård, i Hembygden 2002. / Bolstads kyrka på Dal, beskrivning av Arne Olsson, Uddevalla 1994. / Bördh A G, Bolstads kyrka, några anteckningar, Mellerud 1956. / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Ekre, Rune, om Bolstads kyrkas ålder, i Hembygden 1999. / Gunnäs sigfrid, Waldén Bertil, Kyrkor i Sundals härad, Sveriges kyrkor, konsthsitoriskt inventarium, Stockholm 1931 / Himmel och havrejord, en bok om socknarna Bolstad, Erikstad och Grinstad, del 1, Vänersborg 1982 / Runelid Effe, Dalslands kyrkor, Ed 1984. / Älvsborgs länsmuseum, kulturhistorisk byggnadsinventering nr 37, Melleruds kommun, Bolstad, Erikstad och Grinstad socknar, Vänersborg, 1991.