Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lysekil kn, LYSEKILS KYRKA, DALSKOGENS GRAVKAPELL OCH DALSKOGENS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LYSEKILS KYRKA ligger inne i centrala Lysekil, i ett monumentalt läge på en bergshöjd med storslagen utsikt över stadsbebyggelsen och Gullmarsfjorden. Den är väl synlig långt ute till havs och är ett välkänt landmärke. Kyrkan ligger på en kyrkoplan, omgiven av bostadsbebyggelse. Terrängen sluttar neråt åt alla håll utom åt söder. I nordvästsluttningen, kanske 50 m från kyrkan och med några hus emellan, ligger den gamla kyrkogården, där också den gamla kyrkan låg. Ytterligare kanske 100 m längre bort ligger församlingshemmet inne i kvartersbebyggelsen.

I Lysekil finns två andra begravningsplatser. 1888 invigdes Åkerbräckans begravningsplats, belägen vid foten av en brant bergssluttning, mellan järnvägen och hamnen, drygt en kilometer östnord- öst om kyrkan. Vid 1900-talets början invigdes Dalskogens begravningsplats, belägen intill och öster om infartsvägen till staden, drygt två kilometer nordost om kyrkan. Här finns också ett begravningskapell från 1937 och en klockstapel från 1965.