Stäng fönster Karlsborg kn, UNDENÄS KYRKA OCH FORSVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Undenäs socken är en av landskapets största till ytan. Den avgränsas i väster av sjön Viken och Vikaskogarna, i norr av sjön Unden och Tiveden, samt i öster av den karga Vätterkusten. Den starkt kuperade terrängen är formad av inlandsisens vattenmassor och är beväxt med djupa skogar. Socknen omnämns i skrift första gången 1346 som "de Wndede" och namnet tillkommer troligen ursprungligen gården Prästebolet. Marken bröts troligen först under medeltid, vilket då många gårdsnamnen på exempelvis - hult, -rud och -torp indikerar. Socknen var länge moderförsamling i Undenäs gäll. Dess stora yta kan förklaras med den glesa befolkningen som skulle kunna hålla en präst med tionde. Enligt 1566 års jordebok är markägandet jämnt fördelat mellan skatte-, krono-, frälse- och kyrkohemman. Undenäs kyrkby ligger i socknens västra del ovanför den uppodlade dalgången kring Kullbergsån som i söder rinner ut i Viken. Belägg för att dalgången brukats sedan järnålder utgör den stora domarringen vid Gästgivaregården söder om kyrkbyn. Bebyggelsen i kyrkbyn ligger samlad kring den punkt där vägarna från Forsvik, Tived, Älgarås och Halna möts på krönet av åns östra slänt. Sydväst om vägkorset ligger kyrkogården och norr om denna är på andra sidan vägen prästgården med lönebostället. Öster om korset är den gamla sockenstugan och en mindre park. Längs vägen åt söder är en rad av villor med skiftande åldrar på östra sidan och en åker på den västra. Kyrkan dominerar dalgången genom sin storlek och sitt läge.

PRÄSTGÅRD - Manbyggnaden i 1 ½ - plan är ursprungligen uppförd 1766 och fick det halva våningsplanet med lunettfönster omkring 1860. På 1920-talet tillkom en frontespis och på 30-talet en veranda. Fasaden är klädd med en gulmålad profilerad locklistpanel. Det flacka sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Flygeln utgörs av ett timrat och rödfärgat f.d. stall med sadeltak. I trädgården finnes även en mindre tegelbyggnad som uppfördes 1912 som arkiv.

LÖNEBOSTÄLLE - Bostadshuset är uppfört i 1 ½ - plan, sannolikt under början av 1900-talet. Fasaden med sin frontespis är klädd med en rödfärgad locklistpanel och det brutna taket täcks av tvåkupigt lertegel. På gården finnes även en drängstuga med rödfärgad locklistpanel och sadeltak, samt en timrad och likaså rödfärgad ekonomibyggnad med sadeltak. Dessa är byggda på 1870-talet.

SOCKENSTUGA - Den låga utsträckta byggnaden i 1 ½ - plan uppfördes 1785 och flyttades hit 1867-68. Fasaden med sin frontespis och enkla veranda är klädd med rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Från att ha varit sockenstuga byggdes det 1983 om till ett flerbostadshus, men har tack vare de satta proportionerna kvar sitt något ålderdomliga intryck.

Forsvik är beläget i den södra delen av Undenäs socken vid forsarna mellan Viken och Bottensjön. Forsarna utnyttjades redan under medeltid då Vadstena kloster förvärvade den sätesgård som låg här. Med tillkomsten av Göta kanal kom Forsvik under 1800-talet att växa till en viktig bruksort. Idag är bruksområdet i första hand ett industriminne av riksintresse. Kyrkplatsen ligger nordost om länsväg 202 mellan Undenäs och Karlsborg i samhällets norra del. Kyrkan ligger på kanten mellan Haltemons skogiga bergsterräng i väster och den lilla odlade slätten kring en bäck som slingrar sig i en dalgång från norr ner till Bottensjön. Öster om kyrkbacken går en bygata som i norr korsar bäcken. Söder om kyrkan är prästgården som skiljs av från denna med en ridå av tallar och rhododendronbuskar genom vilken en stig för. På andra sidan dalgången ligger en sentida skolbyggnad och ett antal villor av varierande ålder.

FORSVIKS PRÄSTGÅRD - Prästgården är uppförd i 1 ½ - plan år 1927 efter ritningar av arkitekt A V Neuendorf. Fasaden är klädd med en faluröd locklistpanel med vitmålade foder och fönster med spröjs. Det branta sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Över entrén är en frontespis med balkong. I vinkel åt nordväst är garage och tvättstuga utbyggt. Huset tjänade ursprungligen som komministerbostad i Undenäs, men är idag församlingshem.

Bockjö kapell är beläget i den nordöstra änden av Undenäs socken ett par kilometer väster om Bocksjön, där man även finner den medeltida sätesgården Bocksjö som ännu är en av de största skogsägarna. Den av inlandsisen kraftigt skulpterade terrängen domineras av Tivedsskogarnas södra utlöpare. Vid den i övrigt vilda Vätterkusten i sydost ligger Sörhamn. Här löper riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund. Kyrkplatsen ligger i ett ensamläge omgiven av ung blandskog ovanför den uppodlade marken kring Bocksjö gård. Söder om kyrkogården är på andra sidan en grusväg uppfört en ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Den låga ekonomibyggnaden rymmer kök, garage och förråd. Fasaden är klädd med en faluröd locklistpanel med svarta foder. Sadeltaket täcks av tvåkupiga lertegel. Den förefaller vara uppförd under 1900-talets andra hälft.