Stäng fönster Hjo kn, MOFALLA KYRKA OCH MOFALLA GRAVKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Mofalla kyrka är belägen på en uppodlad bergsrygg i den västra kanten av de starkt kuperade skogsbygder som dominerar området mellan Tidans odlingsbygd och Vätterstranden. Socknen omnämns första gången 1257: in parochia Mothgofallum och var annex till Kyrkefalla. 1566 präglades markägandet av kronan och kyrkan. Längs den östra kanten av bergsryggen löper den nord-sydliga vägen mot Tibro och längs denna är radbyn samlad. Kyrkplatsen är i den norra delen av byn, på vägens västsida. Den ligger på Bossgårdens mark, vilken jämte gården Torp ursprungligen utgjort en kyrkby. Söder om kyrkogården ligger den f.d. affären och västerut ligger den gamla skolan. Mellan dessa finns ett par ekonomibyggnader. På motsatt sida affären ligger på vägens östsida en stor ladugård.

F.D. AFFÄR, BOSGÅRDEN - Byggnaden är i 1 ½ -plan och byggd i vinkel vid vägen. Fasaden är klädd med gulmålad locklistpanel. Mansardtaket är klätt med tvåkupigt lertegel. Utbyggnadens mansardtak är klätt med plåt. I vinkeln mellan de två byggnadskropparna är en veranda. Mot söder är en låg envånings utbyggnad med enkelsidigt takfall klätt med plåt. Huset är uppfört som affär på 1920-talet. Verksamheten lades ner på 1960-talet och huset tjänar nu enbart som bostad. De stora fönstren skvallrar dock ännu om den tidigare verksamheten.

F.D. SKOLA - Den gamla skolbyggnaden är byggd i 1 ½ - plan med frontespis och sadeltak. Taket är klätt med tvåkupigt lertegel. Fasaden är klädd med locklistpanel målad i ljust blått. Skolan är nu bostad och har genomgått en totalrenovering då nya fönster av modernt slag satts in, en locklistpanel målad i blått uppsattes samt altan och balkong tillkom.

EKONOMIBYGGNAD - En lång byggnad i regelverk klätt med locklistpanel målad i falurött. Taket är av sadeltyp och täckt med tvåkupigt lertegel. Vindskivorna är av trä och är vitmålade. Har eventuellt tidigare tjänat som kyrkstall. Gavlarna i norr och söder. Troligen byggt under 1800-talet.

TOALETT OCH BOD - Boden är ett litet rektangulärt hus med faluröd locklistpanel och sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel. Till toaletten leder en femtiotalsdörr med infattat fönster. Vindskivorna är av trä och vitmålade. Troligen byggt under första hälften av 1900-talet.

LADUGÅRD, BOSGÅRDEN - Bosgårdens ladugård ligger vinkelrätt mot vägen och utgör ett monumentalt inslag i omgivningen. Väggarna består av faluröd brädpanel och taket utgörs av ett plåtklätt mansardtak med brant lutning. Ladugården byggdes 1995.

Tre kilometer sydväst om Mofalla kyrka ligger den nya kyrkogården med sitt gravkapell. Det är beläget på en bergsrygg i de skogspartier som skiljer Kåkindsslätten från Vätterstranden. Strax söder om kyrkogården passerar väg 194 till Hjo. Mellan denna och inhägningen är en liten parkeringsplats. Väster härom är ett f.d. mejeri. I norr ett äldre boningshus och i nordost ett missionshus.

F.D. MEJERI - Huset är uppfört som mejeri, troligen kring 1900. Det är i två våningar med gavlarna i väst och öst. Mot söder är två symmetriska utbyggnader som inramar en liten frontespis och en balkong. Taket är av sadeltyp och täckt med tvåkupigt lertegel. Fasaden är putsad och gräddvit. Bakom huset är ett antal uthus, varav ett i skiftesverk. Alla har korrugerade plåttak och är bemålade med röd slamfärg. Mejeriet har senare haft funktion som affär, men är idag enbart boningshus.

MISSIONSHUS - Huset är rektangulärt, med en utbyggnad i söder, i vilken porten sitter. Nedervåningen har stora fönster. Fasaden är klädd med liggande spontpanel på nedervåningen och stående på övervåningens gavelrösten. Den är målad i beige. Fodren kring fönster och hörn är ljust gröna. Taket är av sadeltyp och täckt med tvåkupigt lertegel. På sydfasaden är ett stort kors. Huset härrör troligen från sent 1800-tal.

ÄLDRE BONINGSHUS - Äldre bondgård som nu tjänar som ungdomslokal för SMV, samt inrymmer en lägenhet för sommarboende. Huset är i en våning med faluröd locklistpanel och veranda. Foder kring fönster och knutar är vitmålade. Taket är av sadeltyp och täckt av tvåkupigt lertegel. Åldern är troligen 1800-tal.