Stäng fönster Hjo kn, FRIDENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Fridene omnämns för första gången 1283 som "ecclesie jn Fridinj" och torde ha namn efter kyrkbyn. Denna ligger vid den slingrande Tidans västra strand i södra delen av ett skogomgärdat slättlandskap där ett antal vägar löper samman. Fridene var länge annex till det i söder liggande Fröjered. Markägandet dominerades 1564 av kyrkan, medan frälset lyser med sin frånvaro. Biskop Bengt Algotsson hade sin sätesgård i socknen på 1300-talet. I samband med järnvägens dragning mellan Hjo och Stenstorp 1873 framväxte söder om kyrkbyn stationssamhället Blikstorp som kom att utnyttja Tidans vattenkraft för flera industrier. Här är terrängen kuperad. Mellan samhället och kyrkan ligger vid vägen den gamla skolan. Kyrkplatsen ligger alldeles ovanför Tidan där denna kröker av österut mot Korsberga. Framför kyrkplatsen är i nordväst en öppen yta med grusplan för parkering och två gräsmattor. Fram till planen leder en allé av askar. Ytan avgränsas mot vägen av olika smäckra lövträd. Direkt norr härom tar åkermarkerna vid och här korsar vägen mot Varola vägen mellan Hjo och Edåsa.

Kyrkan ligger i den norra änden av kyrkbyn som bildar en liten klunga sydväst om denna. Söder om kyrkan är några villor och i sydväst är på andra sidan vägen gården Stommen.

STOMMEN - Gården har en manbyggnad i 1 ½ - plan med vit locklistpanel och frontespis. Sadeltaket täcks av lertegel. Fönstrens utformning med korspost och ett runt frontonfönster talar för att huset uppförts under 1800-talets andra hälft. Det flankeras av tre flyglar med vit locklistpanel och sadeltak, täckt av lertegel. I nordost står en rödfärgad ladugård och ekonomilängor av senare datum.