Stäng fönster Herrljunga kn, SKÖLVENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Skölvene kyrka ligger omkring en mil sydöst om Herrljunga vid en mindre asfalterad väg, ett stycke in från landsvägen. Invid vägkorsningen finns en liten ektimrad ryggåsstuga, en affärsbyggnad och ett stycke därifrån en bensinstation med bilverkstad. Kyrkomiljön utgör en enhet, utan annan bebyggelse inom synhåll, med kyrka, pastorsexpedition i den gamla prästgården, en gammal stuga kallad konfirmandstugan, samt arrendatorsgården i vägkröken nordväst om kyrkan. Gården förvaltas av stiftet men bostadshuset är friköpt. Såväl boningshuset på andra sidan vägen som ekonomibyggnaderna är falurödfärgade, liksom konfirmandstugan och kyrkans uthus. Kyrkan och prästgården, vars tomt sträcker sig längs kyrkans norra sida, är kontrasterande vita. Stora lövträd kantar den raka grusvägen fram till prästgården där en alm och en ask flankerar öppningen till gårdsplanen. Längs vägens norra sida sträcker sig en lång ladugård. Mellan prästgården och kyrkogården finns en grind i muren, som följs av en syrenhäck. Väster om kyrkan breder gårdens lövskogskantade åkrar ut sig och mitt för kyrkan är en lövträdsdunge med ett uthus, dolt av grönskan. Landsvägen passerar nära kyrkotornet i väster och vidgas norr om detta till en asfalterad liten parkeringsyta med vitmålat trästaket av liggande bräder längs norra kanten. Därifrån leder ett gammalt smitt grindpar in till konfirmandstugan. Grinden sitter i två huggna granitstolpar med plan topp och ena grindbladet har en skjutregel nedtill. Grinden sitter nära den västra kyrkmuren och mellanrummet dem emellan är utfyllt med sten.

FD PRÄSTGÅRDEN
Ett stort hus, troligen från 1800-talet, med centrerade frontespiser på båda långsidorna med lunetter, på västra sidan över en glasveranda mot planen. Fasaderna är klädda med vitmålad locklistpanel över blåmålad betonggrund och tvåkupiga takpannor på sadeltaket samt rött plåttak på verandan, som står på stengrund. Åt norr finns en sentida tillbyggnad med balkong hägnad av ett smidesräcke. Huset har blivit tilläggsisolerat så de stora spröjsade i fönstren blå snickerier är något insjunkna i fasaden. De har kvar sin så kallade förläggardekor upptill, en kort lisen med romber på och guttae. Åt öster finns även spröjsade källarfönster. vid öppningen. Den stora trädgården har gräsmattor, syrenhäckar och fruktträd.

KONFIRMANDSTUGAN
Denna avlånga gamla stuga är hitflyttad och står vid en kulle med en ek och berg i dagen i gräsmattan. Schersminer växer vid knutarna i väster och öster. Här hölls förr konfirmandundervisning. Huset har naturstensgrund med senare påstruket murbruk, faluröd locklistpanel och sadeltak med tvåkupigt betongtegel samt vita vindskivor. Entrén är centrerad på norra sidan, en dörr av 1950-talstyp med smal, stående panel med stor rektangulär liggande ruta och metallvred. Den sitter i vitmålade släta foder och har ett gjutet, brett vilplan framför sig med två cementsteg och nederst en kalkhäll. Stugan har på alla sidor spröjsade tvåluftfönster med gammalt glas och trävattbrädor över och under i vitmålade snickerier. Södra sidan har vita hängrännor och stuprör, norra sidan har motsvarande svarta. Taksprången har taktassar.