Stäng fönster Herrljunga kn, JÄLLBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Jällby kyrka är en av tre träkyrkor belägna inom en ring av länsvägarna 181-183 mellan Vårgårda, Herrljunga och Grude. De övriga kyrkorna finns i Landa och Bråttensby, på ett avstånd västerut av omkring sex, sju kilometer fågelvägen. Jällby kyrka ligger cirka sex kilometer sydväst om Herrljunga och omkring fyra kilometer från Södra Björke kyrka vid länsväg 183 i öster. Kyrkomiljön ingår i ett område klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Trakten är skogrik med slingrande grusvägar, men öppnar sig i Jällby med ett bördigt, kuperat jordbrukslandskap. Sockennamnet härleds till "byn vid mossen" eftersom här långt tillbaka fanns större och vidsträcktare träsk och våtmarker än idag. Stora gårdar ligger utmed skogskanterna som inramar den uppodlade jorden. Kyrkan står högt på en gammal förkristen gravkulle där man anordnat en fornminnespromenad. Strax utanför den nordöstra grinden går en stig och där står en träskylt med pil mot Herrljunga. Uppfarten till kyrkan är i väster och kullen har i övrigt lövträdsklädda branter. En gammal stuga står i slänten söder om uppfarten. Nordväst om kyrkan är en liten parkering runt en gammal ek, hägnat av trästaket. Kyrkans uthus står vid parkeringen till hälften utanför kyrkogårdsmuren och därifrån når man västgavelns dörr. Vid norra kanten av parkeringen ligger på marken ett sadeltak med en dörr i gavelröstet och därunder är ett förrådsutrymme för virke bland annat. I norr möter en skogsrand som går åt nordöst utmed vida åkrar som breder ut sig nedanför kullen. I söder möter en ekhage i slänten och mot landsvägen i väster sträcker sig gärden i flackare sluttning. Platsen är tyst och stillsam.