Stäng fönster Herrljunga kn, HOVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hovs kyrka ligger en dryg mil söder om Herrljunga och två kilometer nordost om Annelunds samhälle. Kyrkomiljön ingår i ett område klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Kyrkan är placerad på en uppodlad ås med högt och markerat läge i landskapet, omringad av gårdarna i Hovs by. Det är en lantligt stillsam miljö med sluttningar norrut och en särskilt vidsträckt vy åt nordöst mot blånande barrskogar. Längs kyrkogårdens södra och östra sidorna vidtar plana gärden som sträcker sig fram till blandskogskanterna. I sydväst finns kyrkans stora asfalterade parkeringsplats som delas in av rabatter med ölandstok, tre raka och en rundad. Ortnamnet Hov brukar kopplas till ordets gamla betydelse av "hednisk offerplats". Hov betraktas som en centralbygd sedan förhistorisk tid eftersom det finns ett rikt och varierat fornlämningsbestånd, främst gravar från brons- och järnålder. I skriftliga källor nämns socknen 1308 som de Hove, och efter reformationen blev Hov annexförsamling till Skölvene. Av de fem gårdarna i byn var två säterier under 1600-talet. På gården Hof, väster om kyrkan, bodde på 1660-talet landshövding Bengt Lilliehöök och det var efter den släktens förvärv som gården bebyggdes till frälsesäteri. "Kyrkan skiljes från Håfs herregårdsträdgård endast genom en stenmur" skrev man 1829, och så är det än idag. Ollestad var ett kronosäteri som drogs in till kronan vid reduktionen 1696. Huvudgården vid Sämsjön var känd sedan 1300-talet. Under tidigt 1600-tal innehades gården av friherre Johan Schenk som begravdes på Hovs kyrkogård 1629.