Stäng fönster Herrljunga kn, ALBOGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Knappt två mil sydöst om Herrljunga står Alboga kyrka på en mycket hög kulle i ett skogssprängt jordbrukslandskap strax öster om Sämsjön och med den vidsträckta Örums mosse i sydväst, inramad av barrskogar. Vid besöket var mossen besökt av trumpetande tranor. Runt kullen ligger kyrkbyns gårdar med åkermark. Att området förr var mer vattenbemängt tyder sockennamnet på vilket på 1300-talet var Aarbugha, "ån som kröker sig". Vid kyrkbergets fot finns i norr en förr brukad offerkälla. Landsvägen går väster och söder om kyrkkullen som är lövträdsklädd, något tätare i norr och väster. I västra branten står en gammal eltransformator och vid landsvägen ligger en vagnbod för kyrkans likvagn. Uppfarten till kyrkan är i söder och kullens östra sida stupar brant ned till en tät gårdsmiljö. Vägen upp till kyrkan passerar mellan två huggna spetsiga stenstolpar med släthuggna kanter. Därefter kantas vägen av gräsmattor, inramade och prydda med lövhäckar och i dem enstaka prydnadsträd. Detta område iordningställdes 1998-99. Vägen vidgas på östra sidan till en parkeringsyta och fortsätter sedan uppför kyrkbacken genom dess sydmur. Vid parkeringens västra sida är en bergknalle med en bänk under ett stort lövträd. Kyrkogårdens södra mur är liksom kyrkan av granitkvadrar.

VAGNBOD - En liten rektangulär byggnad av stående bräder med en tvåbladig port åt söder och sadeltak klätt med korrugerad svart plåt. Taket har taksprång och vindskivorna är vitmålade liksom dörrfodren. Huset står på enstaka stenar som grund. I boden står en gammal intakt svart likvagn som även har sina textilier bevarade, svarta draperingar med silverfrans. På takets hörn sitter stora prydnader. Likvagnen användes i tjänst sista gången 1952 då soldaten Karl Ludvig Åberg fördes till sista vilan. Här förvaras bland annat även avlägsnade kyrkbänkar med en tidigare bemålning än nuvarande.