Stäng fönster Götene kn, LEDSJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LEDSJÖ KYRKA - Ledsjö kyrka i Ledsjö socken är belägen ca 6 km söder om Götene. Kyrkan ligger på en ås, inbäddad av stora träd, ett par hundra meter väster om E 20 mellan Götene och Skara. Norr om kyrkan passerar en mindre väg mot Lundbrunn, beläget ca 2 km längre väster ut. Kyrkan omges av en liten radby. Norr om Lundsbrunnsvägen finns en före detta skolbyggnad. I nordöst gränsar kyrkogården till gården Kyrkebos trädgård och i öster till Kyrkebos ekonomibyggnader. Norr om kyrkogården finns en större parkeringsplats med två ekonomibyggnader. Mellan parkeringsplatsen och Kyrkebo är en gräsbevuxen yta med bland annat björkar. I övrigt består omgivande mark av uppodlade åkrar. I kyrkans närhet ligger flera vindkraftverk.

EKONOMIBYGGNADER - De två ekonomibyggnaderna har röd träpanel. Den sydligaste belägna innehåller personalutrymmen och toalett och den nordligaste förråd. Personalbyggnaden har tegeltäckt sadeltak och förrådsbyggnaden sadeltak med korrugerad plåt. Byggnaderna uppfördes troligen 1973.

FÖRE DETTA SKOLA - Den före detta skolbyggnaden, troligen från 1920-talet, är byggd i två våningar och har röd träpanel, vita snickerier, träportal, brutet sadeltak med lertegel samt takkupa.

KYRKEBO - Kyrkebos mangård har gulbrun träpanel med bruna fönsteromfattningar, tegeltäckt sadeltak samt frontespis.