Stäng fönster Götene kn, KÄLLBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KÄLLBY KYRKA - Källby kyrka i Källby socken vid Kinnekulles fot är belägen ca 10 km öster om Lidköping och 10 km väster om Götene. Väg 44 passerar något hundratal meter norr om kyrkan. Källby kyrka omges av en mindre kyrkby, medan stationssamhället Källby finns någon km närmare Lidköping, norr om väg 44. Samhället domineras idag av Dafgårds livsmedelsindustri. Strax nordväst om kyrkbyn finns Källby hallar - ett järnåldersgravfält med tre högar och fyra stensättningar samt två runstenar. Källby kyrka omges av ett uppodlat slättlandskap med medelstora gårdar.

Kyrkan nås via en avfartsväg väster om kyrkan. Vägen följer kyrkogårdens norra mur, svänger sedan mot söder och fortsätter härefter mot Broby, ca 2 km i sydöst. I sydväst gränsar kyrkan till en före detta skola, som nu innehåller bostadslägenhet, verkstadslokal och en mindre samlingssal. I väster är en parkeringsplats. Ytterligare en parkeringsplats är belägen på motsatt sida av Brobyvägen. Sydöst om kyrkan ligger den nu avstyckade prästgården. Kyrkogården omges i söder av tät vegetation. Här rinner Mariedalsån. En stig, som tidigare användes av prästen, leder från kyrkogården, via en liten bro till prästgården. Sydväst om prästgården, ligger en gulmålad tvåvånings gård med panel och snickarglädje och i öster finns ytterligare ett par gårdar.

FÖRE DETTA SKOLA - Före detta skolan är uppförd vid 1800-talets slut av tegel och i två våningar. Hörnkedjor, dörr - och fönsteromfattningar är av gult tegel. Byggnaden, som senare fått en tillbyggnad i form av veranda, har tegeltäckt sadeltak.