Stäng fönster Götene kn, FORSHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
FORSHEMS KYRKA - Forshems kyrka i Forshems socken är belägen i Kinnekulleområdets nordöstra del, ca 12 km norr om Götene. Landskapet, nära Vänern, består av småbruten odlingsbygd med skogsområden ett par kilometer sydöst om Vänern. Omedelbart norr om kyrkan går en mindre väg mot Lugnås i öster och Årnäs i nordöst. Ett par hundra meter nordväst om kyrkan korsas denna av vägen mellan Götene i söder och Hällekis i väster. Ett kort stycke söder om kyrkan passerar Kinnekullebanan. I socknen finns endast ett 20-tal fornlämningar. I nordöstra delen ligger Aranäs tidigmedeltida borgruin. En borg kallad Forsholm har legat vid Forhemsåns utlopp i Vänern.

Kyrkan ligger i västra delen av Forshems högt belägna kyrkby Till kyrkbyn hör bland annat ett gästgiveri öster om kyrkan och en före detta järnvägsstation.. Kyrkogården gränsar i väster till en tomt med två före detta skolbyggnader, vilka nu fungerar som församlingshem samt vaktmästarlokal. På motsatt sida av vägen finns ett före detta bårhus, där sedan 2003 inryms ett stenmuseum. Nordväst om kyrkan finns det så kallade pilgrimshärbärget (ett före detta brygghus?) och norr om detta Forshems prästgård. Utmed landsvägen en större parkeringsplats.

BÅRHUS - Bårhuset, beläget med gaveln mot vägen, är spritputsad, vitmålad och har skiffertäckt sadeltak. I sydgaveln är en dörr med fiskbensmönstrad fyllning. Bårhuset, ritat av Axel Forssén, uppfördes troligen 1950.

FÖRE DETTA SKOLHUS - De båda skolhusen, troligen 1910-tal, är båda byggda i två våningar och klädda med röd panel med vita snickerier. Den norra byggnaden, nuvarande församlingshemmet, har frontespis. Norra delen av byggnaden, utgjorde tidigare kantorsbostad. Här är idag pastorsexpeditionen inrymd. I dess södra del är församlingshem. Den södra byggnaden har träportal. Här är sedan personalutrymmen och förråd.

PRÄSTGÅRD OCH "PILGRIMSHÄRBÄRGET" - Prästgården i två våningar är från 1790 och klädd med röd panel.