Stäng fönster Grästorp kn, TRÖKÖRNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Trökörna socken utgörs i söder av stora skogsområden och mossar, medan det i norr mot Nossan finns ett uppodlat landskapsrum kring Lillåns slingrande lopp. Gårdarna är här samlade på slänterna upp mot skogarna och på de impediment som sticker upp ur lerslätten. Någon samlad bybebyggelse finns inte. Detta område har varit befolkat redan under stenålder och har sedan järnålder varit en huvudbygd. Ett bevis på detta är Lenamorekullens stora gravfält i landskapsrummets centrum. På en bergsknalle några hundra meter norr härom är kyrkplatsen med tillhörande kyrkstuga. Granne med denna är godset Thamstorp på en annan bergsknalle i nordost där vägen mot Grästorp passerar Lillån. Godsets långa raka allé med askar utgör ett karaktäristiskt inslag i den välbevarade och välavgränsade odlingsbygden.

Sockennamnet omnämns i skrift första gången på 1330-talet som "Thräkyrne" och har namn efter kyrkbyn som förefaller ha uppgått i godsbildningen Thamstorp under slutet av 1400-talet. Detta säteri har sedan dominerat markägandet i socknen.

THAMSTORP - Den nuvarande manbyggnaden anlades av kapten Magnus Rodhe på 1870-talet, tillsammans med den omgivande välhållna engelska parken. Byggnaden är i två plan med utbyggda "pocher" på gavlarna. Stilen är klart influerad av fransk renässans med slätputsade och rusticerade tegelfasader, samt branta valmade tak med stickbågade takkupor. Sedan 1927 är byggnaden vårdhem för psykiskt sjuka och ägs av Göteborgs stad.

KYRKSTUGA - Denna byggnad strax nordväst om kyrkan rymmer såväl kyrkstuga som vaktmästeri med garage och toalett. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel med vita foder och svarta dörrar. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.