Stäng fönster Grästorp kn, HÅLE-TÄNGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Håle-Tängs kyrka ligger i den norra änden av Håle socken på gränsen mot Tängs. Kyrkplatsen ligger på en nord-sydlig åsrygg längs vilken vägen från Flakeberg löper för att här förenas med riksväg 44 mellan Lidköping och Vänersborg. Platsen kallas Sjuberga och präglas av en småskalig utkantsbebyggelse med små rödfärgade gamla hantverkarbostäder. Platsens läge mitt emellan två städer ledde till etablerandet av en lanthandel vid vägskälet. Bebyggelsen är bitvis förändrad, men helhetsintrycket består. Från kyrkogården löper en allé åt norr mot Täng. Denna anlades i samband med kyrkan som tängbornas kyrkväg. I änden av den är ett kyrkstall. Direkt väster om kyrkogården är en grusplan med ett vaktmästeri.

Landskapet kring åsen är en gammal odlingsbygd som omges av skogspartier. Åsryggen fortsätter åt söder där man finner Håles radby och dess gamla kyrkplats med ruinkullen efter den romanska stenkyrkan och två runstenar. I nordost finns ännu en åsrygg med Tängs by och kyrkplats. Även detta var en medeltida stenkyrka med två runstenar. Kyrkorna revs 1883 till förmån för den gemensamma. Sjuberga kom därmed att med kyrka och handelsbod bli den nya mittpunkten för dessa socknar från att ha varit en utkantsbebyggelse med backstugor.

LANTHANDEL - Verksamheten startade uppenbarligen innan 1864 års näringsfrihetslag. Avståndet till en köping fick då ej vara under tre mil. Med flyttningen av riksvägen utanför byn på 1990-talet så minskade underlaget för den sista lanthandeln i Grästorps kommun, vilken fick lägga ned kort därefter. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1898 och har byggts till i vinkel under 1940-talet. Fasaden är klädd med eternit och sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

KYRKSTALL - Kyrkstallet med sina stora portar har rödfärgad locklistpanel och sadeltak med tvåkupigt lertegel.

VAKTMÄSTERI - Det lilla vaktmästeriet med kök, toalett och garage är sannolikt uppfört under 1970-talet på betonggrund med rödfärgad lockpanel och sadeltak med cementtegel.