Stäng fönster Grästorp kn, FLO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Flo socken är den största i bygden och avgränsas i väster av platåberget Hunnebergs lodräta branter, i norr av den grunda Dättern med omgivande sankmarker och i söder av kuperad skogsterräng. Emellan dessa breder en flack lerslätt ut sig med kyrkbyn i dess mitt vid korsningen mellan den gamla riksvägen 47 och vägen till Sal. Denna by har gett socknen dess namn, vilket förekommer i skrift första gången 1305. Namnet betyder "vidsträckt vattensamling" och syftar på den nyckfulla Dättern. Två hällkistor visar på att bygden brukats sedan yngre stenålder och vidare finns ett järnåldersgravfält. Enligt 1565 års jordebok dominerades markägandet av frälsehemman. 1600-talet kan förutom säterierna Håberg, Baggården och Stora Kampetorp uppvisa det 1676 nedbrända slott kallat Magnusberg som greve Magnus Gabriel De la Gardie lät uppföra 1672.

Kyrkbyn ligger som en klunga kring vägkorset med kyrkplatsen i sydväst. Söder om denna är prästgården belägen, omgiven av en liten lövträdsdunge. I väster är gården Stommen med damm och ålderdomlig jordkällare. Genom dessa löper en grusväg som omringar kyrkogården. På motsatt sida om riksvägen ligger i öster en f.d. verkstad med boningshus. Norr om Salvägen ligger en f.d. affär och ett gammalt mejeri.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en exteriört väl bibehållen salsbyggnad i 1 ½ plan från 1879. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

VERKSTAD OCH BONINGSHUS - Boningshuset och droskgaraget med verkstad uppfördes 1932 av bröderna Lindell från Grästorp. Det välbevarade boningshuset i 1 ½ plan ritades av Bertil Göransson från Lidköping och byggdes av den då moderna gasbetongen. Fasaderna har ädelputs i grågrönt och rusticerade hörnkedjor. På ena gaveln är ett burspråk. Det brutna taket täcks av tvåkupigt lertegel. Droskgaraget med verkstad är klätt med ljust målad locklistpanel och har stora fönster med små rutor. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Det är likaså välbevarat.

AFFÄR - Byggnaden i 2 ½ plan är uppförd under 1800-talets andra hälft som mejeri och byggdes 1940 om till affär. Fasaden är klädd med en smutsgul locklistpanel och har sadeltak med frontespis. Taktäckningen är tvåkupigt lertegel. På östgaveln är ett tillbyggt garage med balkong. Affärsrörelsen är nu nedlagd.

MEJERI - Byggnaden uppfördes 1938 i 1 ½ plan av gult tegel. Det flacka sadeltaket har en frontespis och täcks av tvåkupigt lertegel. Skorstenen revs i samband med nedläggningen 1954, i övrigt är exteriören intakt.