Stäng fönster Borås kn, FRISTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Fristad är beläget 14 kilometer norr om Borås centrum, vid Öresjös norra ände. Fristads kyrka ligger öster om själva samhället på norra sidan av en fyrvägskorsning. Vägen åt sydost passerar Gingri och i motsatt riktning, Nya Kyrkvägen åt nordväst, leder den till centrala Fristad, vilket även Tärbyvägen gör med sydvästlig riktning. När järnvägsstationen anlades en kilometer nordväst om kyrkplatsen på 1860-talet försköts sockencentrumet därifrån till det stationssamhälle som växte fram och blev centralort i trakten. Såväl centrala Fristad som miljön kring kyrkan utpekas som värdefulla kulturmiljöer i Borås kommun.

Kyrkan ligger på en höjd i landskapet med storslagen utsikt främst åt söder och väster. Omgivningarna kring kyrkan präglas av ett småskaligt odlingslandskap, insprängt mellan blandskogsdungar och skogsmarker breder ut sig åt öster. Trakten har befolkats sedan stenåldern. Området har lång agrarhistorisk kontinuitet och ingår i ett riksintresse för kulturmiljövården och naturvården.

Strax nordväst om Nedre kyrkogården utmed Nya Kyrkvägen ligger kyrkans församlingshem. Mitt emot kyrkan på västra sidan i vägkorsningen finns prästgårdens arrendatorsgård, där idag en komminister i pastoratet bor. Till bostadshuset hör ett flertal gamla ekonomibyggnader som är belägna norr om huvudbyggnaden. Den gamla prästgården med flygelbyggnader gränsar i sydväst till gården. I vinkeln mellan de två tomterna, mellan arrendegården och Nya kyrkvägen, är kyrkans parkering. Nedanför en slänt åt norr finns en garagebyggnad från första hälften av 1900-talet, idag använd som material- och maskinbod för kyrkan.

FD PRÄSTGÅRD
Den gamla prästgården uppfördes 1825-27 och ligger sydväst om kyrkan. Den är en av de äldre i Skara stift men huset byggdes om kraftigt 1947 efter ritningar av Hugo Häggström. Utbyggnader i norr och väster togs bort liksom skorstensstockar. Verandan fick då en klassiserande utformning. Idag används den som aktivitets- och samlingslokal. Huset är en stor tvåvåningsbyggnad med sadeltak belagt med tegel. Fasaden är klädd med röd locklistpanel och de spröjsade fönstren med mittpost är målade vita. Två äldre flygelbyggnader, drängstuga och vedbod, flankerar den grustäckta gårdsplanen. Till gården finns även en jordkällare. Trädgården, som är bevuxen med några höga, gamla lövträd, inramas av ett nylagt trätun (skihag).

FD ARRENDATORSGÅRD
Bostadshus i 1 ½ plan från 1930-talet som har sadeltak med tegelpannor, rödmålad locklistpanel, vitmålade, spröjsade fönster samt veranda åt söder. Till gården hör ekonomibyggnader från förra sekelskiftet, såsom en drängstuga eller dylikt med faluröd locklistpanel, ett ålderdomligt fårhus samt en stor ladugård norr om huvudbyggnaden. Tomten hägnas åt parkeringen med en nylagd gärdesgård.

FÖRSAMLINGSHEM
Avlång, stor byggnad från 1940 och idag kraftigt moderniserad med utbyggd vinkel åt väster där huvudentrén finns. Fasaden är klädd med rödmålad locklistpanel. Huset har ett sadeltak täckt med tegel. Huset rymmer en stor samlingssal och kök samt vaktmästarutrymmen.