Stäng fönster Borås kn, BRÄMHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Brämhults kyrka är belägen fem kilometer nordöst om Borås centrum. Kyrkan har anor sedan medeltiden och ligger i ett gammalt skogs- och jordbrukslandskap på en höjd 274 meter över havet, omgiven av lövträd som björk och ek. Träden skymmer utsikten men man anar skogsklädda åsar västerut. Kyrkan ligger inte i anslutning till samhällets modernare bebyggelse, belägen norr och västerut. Brämhult är ett villasamhälle som sedan 1971 har varit inkorporerat i Borås.

Fynd visar att bronsåldersbebyggelse fanns några kilometer nordost om kyrkan. En föregångare till nuvarande kyrka kan ha flyttats hit vid kristendomens införande och platsen har först därefter utgjort sockencentrum. Kyrkomiljön utpekas som en av Borås kommuns värdefulla kulturmiljöer. Ovanligt nog har miljön vare sig rymt prästgård, kyrkostallar eller klockaregård. En smal, gammal väg, Kyrkbacken, leder från Kyrkvägen i nordöst upp till och förbi kyrkan. Vägen kantas av små torp, gårdar och äldre villor. Ett stycke utmed vägen står en rad åldriga almar. Farvägarna till Brämhults kyrka var mycket dåliga fram till 1800-talets mitt. Kyrkbacken fick en grind 1758 för hålla ute fritt gående boskap. Utanför kyrkogården är idag kyrkbacken en asfalterad skolgård med parkering och vid dess östra sida står Brämhults kyrkskola. På gårdsplanen står en björk och buskar hägnar vid parkeringen. En större parkering är anlagd på en lägre marknivå väster om detta. I nordväst ger ett grindhål utan grindar passage ned till västra kyrkogårdsområdet.

BRÄMHULTS F.D. KYRKSKOLA, KYRKBACKENS DAGHEM
Skolhuset byggdes som folkskola 1905 och ersatte då en äldre byggnad, använd som skola sedan 1872. Innan dess var skolverksamheten, startad 1847, ambulerande. Den nya skolan var en av de första i landet med vardagsläsning och var i bruk till 1947, då en ny skola uppfördes i Myrås. Huset var sedan församlingshem tills ett nytt byggdes vid Brämhults torg 1972. Idag rymmer det personalutrymmen för kyrkogårdsavdelningen, samt daghem (sedan 1991) och en lägenhet till extern verksamhet. På tomten finns en vagnbod/stall från 1905 och en lekstuga. Byggnaden är ett stort, vinkelbyggt tvåvåningshus med sadeltak täckt av röda betongpannor och rödmålad locklistpanel. Längan åt nordväst är troligen äldre än den åt sydväst. I vinkeln är en farstukvist med vitmålad snickarglädje dit en handikappramp med vitmålat trästaket leder. Nordvästra längan har en centrerad frontespis och taknocken kröns av en hög plåtskorsten. Under taksprången sitter synliga, figursågade sparrar. Bottenvåningarna har vitmålade fyrluftsfönster med korspost och övervåningarna har tvåluftsfönster med spröjsar. Gaveln åt sydväst har ett stort fönsterparti på övervåningen och båda har halvmånefönster under nocken. Ekonomibyggnaden har faluröd lockpanel med vita dörrar, sadeltak, betongpannor och en dubbel plankdörr på södra gaveln.