Stäng fönster Borås kn, BREDARED KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bredareds kyrka är belägen en knapp mil norr om Borås stad och är något av en knutpunkt, där fem vägar möts. Kyrkan ligger på östra sidan av den väg som leder åt nordväst från samhällets kärna. En gammal lövträdsallé kantar vägen söderifrån. Kyrkan ligger öppet i landskapet på en mindre höjd med öppna fält åt öster och norr. I dessa riktningar är vyn lantlig. I en sluttning norrut ser man en stor, äldre lantgård med en gul mangårdsbyggnad i två våningar och rödfärgade stora ekonomibyggnader. Bortom den breder blandskog ut sig. Vägen avgränsar kyrkogården i söder och väster. Söder om kyrkan är det modern bebyggelse, bland annat ett nybyggt område med flerfamiljshus av gult tegel i två våningar, vilket utgör en kontrast till de äldre byggnader som omger kyrkan.

Sydöst om kyrkan är dess parkering, på en lägre marknivå än kyrkan, och från denna leder en grusväg upp till kyrkogårdens östra entré. Öster om parkeringen finns Bredareds församlingshem i en lummig trädgård med lövträd, såsom lönnar, hägg och björk, på gräsmattorna. Söder om kyrkan står en gammal stenkällare vid vägen, till hälften nedgrävd i de gräsbeväxta jordmassorna omkring den. På västra sidan av vägen, mitt över källaren, finns en större tvåvånings ekonomibyggnad.

FÖRSAMLINGSHEM
Detta är den gamla prästgården, vilken sedan 1978 används som församlingshem. Huset är förmodligen byggt 1912, då det årtalet anges på en takflöjel. Byggnaden har två våningar i flera volymer på en stengrund av kvadrar och under olika sadeltak med bruna betongpannor. I sydväst finns en tornutbyggnad och huset pryds också av en förstukvist med snickarglädje. Fasaden är klädd med vit locklistpanel och huset har huvudsakligen tvåluftsfönster i vita bågar och bruna karmar. En stentrappa leder upp till förstukvisten. Längs östfasaden går en metalltrappa upp till andra våningen, en nödutgång som antagligen tillkommit i samband med funktionsbytet 1978, vars årtal också anges på takflöjeln.

STENKÄLLARE
Byggnadens ursprungliga funktion är okänd, men möjligen är det en sockenkommunal magasinsbyggnad. Källaren är rektangulär med sadeltak täckt av bruna betongpannor och brunbetsade vindskivor. Gaveln mot vägen är grovt putsad och ofärgad, medan den murade naturstensstommen är synlig på sidorna, där de inte döljs av marken. Den har alltså karaktär av jordkällare. På gaveln finns en brunbetsad plankdörr med en stor, utskjutande sten inmurad över. På ömse sida av dörren finns stenmursrester.

EKONOMIBYGGNAD
Den har en övervåning med faluröda plankväggar och sadeltak belagt med korrugerad eternit. Fönster finns på norrgavel. Bottenvåningen är putsad och ofärgad med fem dubbla garageportar av målade plankdörrar, utom en med släta dörrblad och glasrutor upptill.