Stäng fönster Linköping kn, ÖRTOMTA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
SOCKNEN Örtomta är en medeltida socken och det äldsta kända skriftliga belägget härstammar från 1357 och 1376 benämns socknen Öratompta. Socknen är belägen inom det område där Östgötaslätten övergår i södra Östergötlands skogsbygd, vilket innebär att norra delen har slättkaraktär medan södra delen präglas av kuperad och skogsbevuxen terräng. Socknen är fornlämningsrik med bl a ett stort antal järnåldersgravfält. Jordbruk har varit huvudnäringen och tre fjärdedelar av socknens areal har ägts av ett fåtal större herrgårdar, såsom Ekenäs, Ås, Svenneby och Sörby. I 1872 års kalender över Östergötland omnämns ett antal kvarnar och ett bränneri. År 1908 invigdes järnvägen mellan Linköping och Ringstorp.

I kyrkligt avseende har socknen sedan 1732 varit ett patronelt pastorat, som lydde under ägaren till Ekenäs. Det innebar bl a att patronus själv utsåg t ex kyrkoherde. Patronatsrätten upphörde 1921.

KYRKOMILJÖN Kyrkan ligger på en markant höjd i det öppna fornlämningsrika sprickdalslandskapet strax norr om den gamla landsvägen från Gistad mot Åtvidaberg. Kyrkomiljön utgörs av en mycket väl sammanhållen bebyggelseenhet. Den äldsta bebyggelsen ligger väster och öster om kyrkan och utgörs av en f d klockaregård respektive en skolmiljö från 1880-talet. Klockaregården, sedan 1967 församlingshem, är uppförd i mitten av 1700-talet och användes efter 1844 även som folkskola. Kyrkskolan uppfördes 1885 och utgör en mycket välbevarad representant för det sena 1800-talets skolor som uppfördes efter typritningar. Den har idag funktionen som dag- och fritidshem. Öster om kyrkogården finns även en klockbod och ett gravkapell av trä. I samhällets sydvästra del finns en del bebyggelse från början av 1900-talet. Den f d prästgården ligger vid Skravestad, ca 1,5 kilometer väster om kyrkan.