Stäng fönster Linköping kn, VÄSTERLÖSA KYRKA SOCKEN OCH KULTURMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Västerlösa socken är belägen ca en mil väster om Linköping och är en medeltida sockenbildning omskriven som Waesterlöso 1278 och 1328. Socknen var under äldre medeltid kunglig egendom. Domkyrkan fick patronat över socknen 1251, en gåva av kung Valdemar vid hans kröning i Linköpings domkyrka. I en kyrkbok från 1300-talet framgår att kyrkans fasta egendom i socknen var mycket betydande. Området tillhör den bördiga östgötaslätten och jordbruket har varit den viktigaste näringen. En snickerifabrik och en elkvarn fanns inom socknen på 1940-talet. Under första hälften av 1900-talet utgjorde Mellersta Östergötlands järnväg en viktig kommunikationsled, med en station förlagd till Västerlösa samhälles västra del.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger i den äldre, östra delen av Västerlösa samhälle. Mittemot kyrkan ligger den fd kyrkskolan byggd 1872 med fasader av liggande panel och tegeltäckt sadeltak. Den upphörde som skola 1954, inköptes av kyrkofullmäktige 1959 och används sedan dess som församlingshem. Intill ligger den fd lärarbostaden från 1830 med grå, stående panel och ett tegeltäckt, brutet sadeltak. Ett stycke sydöst om kyrkan ligger prästgården med huvudbyggnad från 1838 och flygelbyggnad från 1600-talet, tidigare manbyggnad. Ett flertal äldre gårdar finns bevarade med bebyggelse från 1800-talet, såsom Murgården och Sörgården. I västra delen av samhället har ett villaområde vuxit upp i närheten av skolan och den nedlagda järnvägsstationen.