Stäng fönster Linköping kn, LJUNGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Ljung är en medeltida socken och omnämns 1419 som Liong eller Liungh. Socknen delas i två delar av Motala ström och Norrbysjön. Den södra delen utgörs av slätt och den norra av skog. Åkerbruk har varit huvudnäringen. Större delen av socknen har under århundraden legat under Ljungs säteri. Sockertillverkning har under några år ägt rum vid Ljung. Ruinerna efter fabriksbyggnaderna, som lades ner 1874, står kvar utmed landsvägen mitt emot Ljungs östra bro. Vid Ljung har det även funnits ett stenbrott med rödbrun kalksten "särdeles lämplig till all slags byggnadsmateriel." Inom socknen har det även funnits tegelbruk, färgeri och oljekvarn. Tegelbruket anlades i mitten av 1700-talet av ägarna till Ljungs säteri. Vid Jacobslund anlades i slutet av 1600-talet ett järnbruk, vilket nedlades i slutet av 1800-talet. Genom socknen passerar även den 1810-32 anlagda Göta kanal. Bland socknens övriga gårdar kan Högåsa, Säby, Jakobslund och Vågerstad nämnas.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en höjd söder om Motala ström och ingår i ett gestaltat landskap runt Ljungs slott. Slottet började uppföras 1774 av riksrådet Axel von Fersen d ä efter ritningar av arkitekt Jean Eric Rehn. Från mangårdsanläggningen, som på tidstypiskt vis grupperar sig kring en öppen gård, utgår tre radiellt anlagda alléer, varav den östra leder till Ljungs kyrka.
Ljungs säteris huvudbyggnad låg tidigare intill sockenkyrkan. När den nuvarande slottsanläggningen uppfördes flyttades den gamla huvudbyggnaden till Medevi Brunn, där den fortfarande finns kvar. Sydväst om kyrkan ligger ett tvåvåningshus med liggande gulmålad panel under brutet tak. Det lär ursprungligen vara uppfört på 1820-talet i en våning som sockenstuga. Efter folkskolestadgans införande 1842 beslutades det att påbygga en övre våning och där inreda skola och lärarbostad. Byggnaden är nu i privat ägo. En ny skolbyggnad uppfördes strax intill 1913 och den utgörs av en reveterad byggnad under brutet tak. Sydöst om skolan är den f d lärarinnebostaden belägen. Den är ursprungligen uppförd 1928 och på 1980-talet tillbyggd för sin nuvarande funktion som församlingshem. I kyrkomiljön finns även en f d brandstation, som numer utgör förråd till kyrkan.