Stäng fönster Falköping kn, YLLESTAD KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
YLLESTADS KYRKA är belägen på en något upphöjd avsats med utsikt över det småskaliga, svagt kuperade odlingslandskapet. Byn, belägen kring vägskälet mellan länsvägarna 787 och 798, består av sockenkyrkan, prästgården nordost därom samt en folkskola och en småskola från 1913 respektive 1929. Härutöver finns bondgårdar, en bysmedja och boningshus som är uppförda mellan slutet av 1800-talet och 1930- 40-talen. Något längre bort från kyrkan ligger en skola från mitten av 1900-talet. Norr om kyrkan, invid landsvägen, finns ett bevarat kyrkstall.

SKOLHUSEN - Skolbyggnaderna har båda två fasader av gulmålad locklistpanel, valmade sadeltak täckta med tegelpannor respektive betongpannor och har vitmålade fönster med korspost. Åt väster har båda byggnaderna äldre, inglasade verandor.

PRÄSTGÅRD - Prästgården från 1880-talet, med frontespis över entrén, har vitmålad locklistpanel, vitmålade korspostfönster med blå omfattningar och ett sadeltak med tvåkupigt lertegel. Till prästgården hör en rödmålad lada norr om huvudbyggnaden samt en parkliknande trädgård som sträcker sig ända fram till vägen.

KYRKSTALL - Kyrkstallet, från 1940-talet, står på en gjuten grund och har faluröd locklistpanel, två brunmålade plankdörrar åt öster, vita vindskivor och ett sadeltak täckt med tvåkupiga lertegelpannor. Den norra dörren leder in till utrymmet där man tidigare stallat hästarna, hoarna finns kvar invid den västra väggen.