Stäng fönster Falköping kn, VARTOFTA - ÅSAKA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VARTOFTA-ÅSAKA KYRKA är belägen på en brant, terrasserad kulle med vid utsikt över det småskaliga och kuperade kulturlandskapet med åker- och betesmarker som delas in av stengärdsgårdar. Åsaka by består, kyrkan undantagen, uteslutande av bondgårdar samt en f.d. lanthandel. Byn enskiftades 1824 och 1835 flyttades ytterligare gårdar ut sedan stora delar av byn brunnit. Fortfarande får man intrycket av en samlad bebyggelse, främst tillkommen under perioden 1850-1930, där vägarna sammanstrålar vid kyrkan. Den gamla tåplatsen är fortfarande utskiljbar kring Åsakabäcken sydväst om kyrkan. Nordost om kyrkan, en bit bortåt landsvägen, har en yngre samlad bebyggelse vuxit upp i och med att järnvägen Falköping-Nässjö drogs förbi här. Kyrkans f.d prästgård (ca 1900?), belägen alldeles söder om kyrkogården, har egen ingång genom kyrkogårdsmuren. Tidigare låg, enligt lokal information, prästgården sydväst om kyrkan, på andra sidan landsvägen.