Stäng fönster Falköping kn, ULLENE KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
ULLENE BY är belägen på en ås som omges av ett småkuperat landskap där odlings- och betesmarker omväxlas med bergsholmar, enbackar och träddungar med lövskog.

ULLENE KYRKA är belägen på en svag höjd mitt i det småskaliga odlingslandskapet med utsikt åt öster. Efter det att byn genomgick laga skifte 1858-61 så kom bebyggelsen att mer samlas kring vägen mot Floby (länsväg 661) såsom en "bygata" och längs angränsande bygdevägar. I byn, invid "bygatan", ligger den äldre kyrkplatsen med lämningar av medeltidskyrkan. Bybebyggelsen är huvudsakligen uppförd från och med laga skifte fram till 1930-talets mitt. En skolbyggnad från 1927 är belägen strax norr om kyrkan". Öster om skolan finns en grusad plan som också fungerar som parkeringsplats för kyrkobesökare. Ytterligare norrut längs "bygatan", nära riksväg 47, finns en f.d. lanthandel från 1950.

SKOLBYGGNAD - Stor och bred skolbyggnad som uppfördes 1927 med faluröd locklistpanel, vitmålat listverk och ett tegeltäckt, avvalmat mansardtak. Byggnaden bevarar 1920-talets nyklassicistiska stilideal med t.ex. tympanon över ingången, förkroppade örnpilastrar. Uthuslängan väster omskolan är från samma tid som skolan.