Stäng fönster Falköping kn, UGGLUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
UGGLUMS KYRKBY - Bybebyggelsen i Ugglum, som främst består av bondgårdar från 1860-1910, är ännu delvis koncentrerad kring UGGLUMS KYRKA som är brant belägen ovanför Utterbäcken och vägmötet mot Östra Tunhem. Från kyrkan har man en vacker utsikt över det småbrutna odlingslandskapet och dess insprängda gårdsbildningar. Öppen betesmark och några faluröda stugor bidrar till intrycket av bytå.

Kring Ugglums by finns flera förhistoriska gravar och gravfält. Kyrkans närområde med kopplingen mellan fornlämningar, den medeltida kyrkan och den bevarade bybebyggelsen ger platsen en kontinuitet sedan förhistorisk tid. Direkt söder om kyrkogårdsmuren ligger Klockargården, tidigare tillhörande kyrkan, som är ett äldre, falurött trähus med tillhörande ekonomibyggnader och stor trädgård.