Stäng fönster Falköping kn, TORBJÖRNTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
TORBJÖRNTORPS KYRKBY ligger vid västra stambanan ca tre kilometer fråsn Falköping. Byn genomgick laga skifte 1838 men några gårdar finns ännu kvar nära kyrkan. Bebyggelsen består av bondgårdaroch enstaka boningshus. Byn har också bevarat några typiska komponenter såsom f.d. komministerboställe från 1920 i nyklassicistisk stil nära landsvägen sydväst om kyrkan, två skolhus i funkisstil från 1938 kring en gårdsplan nordost om kyrkan, lanthandel och banvaktsstuga för den numera nedlagda järnvägsanhalten.

TORBJÖRNTORPS KYRKA ligger på en markerad höjd med utsikt över ett relativt storskaligt odlingslandskap. I sydväst skönjer man Falköping och Mösseberg. Marken sluttar brant ned mot landsvägen i söder och åt öster, och i nordost ned mot Torbjörntorps skola. I väster ansluter åkermarken direkt invid kyrkogården och i sydväst gränsar kyrkogårdsmuren till en större bondgård. I linje med sydportalen leder en lång, grusad infarsväg upp mot kyrkan. Infarten är kantad av askar som står innanför en låg kallmur. Ned mot landsvägen finns en bred smidesgrind på två grindstolpar av sten, krönta av stenklot. Nordost om kyrkan leder en trappa, genom en skogsdunge, ned till en liten parkeringsplats.