Stäng fönster Falköping kn, MARKA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
MARKA KYRKA är belägen på en svag kulle, där man åt söder har vid utsikt över det småskaliga odlings- och beteslandskapet samt den livligt trafikerade riksväg 47 mellan Falköping och Trollhättan. Vägen drogs om på 1980-talet och kom då att passera förbi mycket nära den medeltida kyrkplatsen. Marka by har ett karaktäristiskt "Falbygdsläge" vid randen av kalkstensplatån. Norr om kyrkogården går en äldre slinga av riksvägen kring vilken bybebyggelsen i huvudsak är placerad, dels nära kyrkan, dels i nordväst i dälden vid Markabäcken. Kring kyrkan ligger fem bondgårdar i en gles rad längs vägen. Flertalet manbyggnader är uppförda ca 1850-1900. Öster om kyrkan, utmed vägen, ligger ett missionshus från 1900-talets början samt ett f.d. skolhus uppfört 1931. Några boningshus är från början av 1900-talet, varav ett har inrymt lanthandel. Väster om kyrkogårdens nyare del finns en grusad parkeringsplats. I slänten upp mot kyrkogården finns en äldre jordkällare. En runsten står nordost om kyrkan.

MISSIONSHUS - Byggnaden är uppfört i en våning med faluröd locklistpanel, vitmålat listverk och fönster, öppen farstukvist och ett tegeltäckt sadeltak.

SKOLHUS - Stort 1 1/2 vånings skolhus som är exteriört välbevarat och typiskt för de skolhus som uppfördes på 1920-30-talen. Fasaderna har faluröd locklistpanel och vitt listverk, vid ingången finns en portal med förkroppade halvkolonner. Det avvalmade mansardtaket är tegeltäckt. Uthusbyggnaden är från samma tid som skolhuset. Tomt med allékantad grusgång, skolgård och fruktträd.