Stäng fönster Falköping kn, JÄLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
JÄLA KYRKA ligger flackt i landskapet, nära ett vägmöte i socknens södra del på en svagt markerad höjdsträckning, omgiven av ett öppet odlingslandskap. I väster är området småkuperat, öster om kyrkan vidtar Ripelångsmossen med tät björkskog och i söder angränsar ett barrskogsområde. Direkt norr om kyrkan finns en stor öppen gräsmatta där gården Kyrketorp låg innan den revs på 1960-talet. Kyrkan köpte marken och förvandlade tomten till en gräsplan. Väster om denna gräsplan finns en större parkeringsyta som omgärdas av häckar. Ytterligare norr om vägen finns gården Stommen som tidigare tillhört kyrkan. Bebyggelsen, som är gles med undantag för i kyrkans närhet, består främst av mindre bondgårdar belägna på impediment i omgivande odlingsmarker. Bebyggelsen skiftar från hus uppförda under slutet av 1800-talet till boningshus från 1920-30-talen.