Stäng fönster Falköping kn, GÖTEVE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GÖTEVE KYRKA med omgivande kyrkogård ligger på åsranden, nära länsväg 655, i ett öppet läge med en uppodlad slätt åt norr och i söder en ås med odlingsmarker och skogsdungar. En liten grusväg passerar kyrkan direkt väster om kyrkogårdsmuren och intill denna finns parkeringsplatser. Vägen passerar sedan församlingshemmet som är beläget söder om kyrkan på en gård vars stora ekonomibyggnader och en äldre flygelbyggnad finns kvar medan huvudbyggnaden är riven. På dess plats uppfördes det nuvarande församlingshemmet någon gång under 1970- eller 80-talet. Den egentliga Göteve by ligger flera hundra meter nordost om kyrkan, ett förhållande som går tillbaka på 1600-talets ensädesby. Den numera uppodlade marken norr om kyrkan var då en del av den tidigare bytån. Dåvarande bondgårdars förhållande till kyrkan motsvarar i stort sett dagens. Kring kyrkan på åsen ligger mindre grupper av bondgårdar och enstaka boningshus av varierande ålder och utformning. Flertalet boningshus i området är från sent 1800-tal - tidigt 1900-tal men ombyggda på senare år.

FÖRSAMLINGSHEM - Fasaden har stående, rödmålad locklistpanel och ett sadeltak täckt med tvåkupiga betongpannor. På den östra gaveln finns toalett och vaktmästarutrymmen.