Stäng fönster Falköping kn, GROLANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GROLANDA KYRKA ligger relativt flackt och är omgiven av ängs- och betesmarker blandade med skogspartier. Nordväst om kyrkan löper länsväg 651 och väster om kyrkan rinner Lidan som passerar under vägen genom en betongbro och en äldre, enspanns stenvalvsbro. Mellan länsvägen och kyrkogården rinner en mindre bäck. Infarten till kyrkan ansluter till landsvägen i sydost. Strax utanför den östra muren finns en grusad parkeringsplats. Infartsvägen fortsätter sedan förbi kyrkan i form av en allé som löper åt sydväst upp mot den högt belägna, f.d. prästgården som har utsikt ned över kyrkan. Strax utanför den norra delen av kyrkogården finns en relativt nyuppförd ekonomibyggnad. Öster om detta hus finns en äldre transformatorstation. Grolanda bys bebyggelse ligger utspridd längs länsvägen i form av några bondgårdar med huvudbyggnader från tidigt 1900-tal eller sent 1800-tal.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden norr om kyrkan innehåller vaktmästarrum och redskapsförvaring. Fasaderna är vitputsade, sockeln består av släta kalkstenskvadrar, gavelfälten på kortsidorna är täckta av tjärade spån. Huset har ett sadeltak som är äckt av enkupiga, bruna betongpannor.

PRÄSTGÅRD - Kyrkoherdebostället, som även fungerat som pastorsexpedition, uppfördes i 1 1/2 våning med gulmålad fasspåntspanel, spröjsad glasveranda och sadeltak. I öster finns ett mindre boningshus från 1930-talet.