Stäng fönster Falköping kn, DALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
DALA KYRKA - nuvarande kyrka byggdes 1877 på en ny kyrkplats, söder om den gamla. Kyrkan, som omges av alléer, ligger mitt i Dala by som bevarar drag från en regelbunden geometrisk plan, införd 1788-1791 i samband med storskiftet. Initativet till reformen togs av godsägaren Pehr Tham på Stora Dala. Stora Dala säteri var under medeltiden ett folkungagods och en av Västergötlands största gårdar. Det nuvarande corps de logiet uppfördes efter 1740 som en timrad byggnad i två våningar på en senmedeltida, välvd källarvåning. På den gamla kyrkogården står idag ett gravkor, uppfört vid sekelskiftet 1900, tillsammans med den ursprungliga kyrkogårdsmuren och stigluckor. Den medeltida kyrkan revs 1876. Byn har även efter de olika skiftena på 1800-talet en samlad bebyggelse från ca 1850-1925. Nära den gamla kyrkplatsen finns ett f.d. kyrkoherdeboställe från 1903 med flygar i form av sockenmagasin av sten från 1733 samt f.d. bostadsflygel, nuvarande församlingshem, som uppfördes 1834. Vidare finns skolhus från 1907 med lärarbostad från 1924, lanthandel från ca 1920, bondgårdar och boningshus. De välbevarade sammanhangen mellan den välbevarade bymiljön, säteriet Stora Dala, ödekyrkogården och den nya kyrkan har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.

STORA DALA - Gårdsanläggningen ligger indragen från bygatan. Huvudbyggnaden är timrad i två våningar med en stram, vitputsad fasad och tegeltäckt, valmat sadeltak. Entrén är centrerad och markeras av en hög trappa. Två kvadratiska, timrade flyglar hör till 1700-talsanläggningen. Corps de logiet omges av en parkliknande trädgård med stenmurar som står i förbindelse med den medeltida kyrkplatsen.

PRÄSTGÅRD - Kyrkoherdebostället norr om kyrkan är belägen på en parkliknande gård med stenmurar mot bygatan. Huvudbyggnaden är uppförd 1903 med bostadsflygel från 1834. Båda är timrade med faluröd locklistpanel, vitmålat listverk och taktäckning med tegel. Den andra flygeln, ett vitputsat magasin, är byggd av sten med spröjsade fönster, synliga takåsar och sadeltak täckt med tegelpannor.

LANTHANDEL - Boningshus som inrymt lanthandel, uppfört ca 1920 i en våning med vind, locklistpanel och sadeltak täckt med tegelpannor. På gården finns en faluröd uthuslänga. Lanthandeln har ett typiskt läge i ett vägskäl.

FD SKOLBYGGNADER - Det fd skolhuset från 1907 är beläget vid Borgundavägen, norr om säteriet. Det uppfördes i 1 1/2 våning med faluröd locklistpanel och sadeltak täckt med tegelpannor. På trädgårdstomten finns även uthus och ett falurött, litet boningshus. Ytterligare en byggnad uppfördes 1924 som lärarbostad och gymnastiksal. Fasaden har faluröd locklistpanel, sadeltaket är valmat och täckt med tegelpannor.