Stäng fönster Falköping kn, BJURUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BJURUMS KYRKA är belägen på en mindre höjd med vid utsikt, utan någon bybebyggelse invid kyrkan. Direkt öster om kyrkan tar Hornborgasjöns våta strandängar vid och sjöns öppna vattenspegel skymtar vid horisonten. Ängarna fortsätter norr om kyrkan där Dagsnäs slott ligger en bit bort liksom Trandansen, ett "naturum" för de turister som besöker sjön på vårarna. Väster om kyrkan och begravningsplatsen går väg 184. Strax nedanför den norra kyrkogårdsmuren ligger en mindre parkeringsplats, ett enkelt utedass samt en äldre folkskola. Skolans undre våning av sten uppfördes av ägaren till godset Stora Bjurum, dess övre våning av trä byggdes på 1843. Skolan var i bruk in på 1860-talet. Norr om den äldre skolan ligger en större folkskola. Detta hus fungerade fram till för ca 10 år sedan som församlingshem men har sedan dess stått oanvänt. Skolfunktionen upphörde på 1910-talet när nya skolhus uppfördes söderut. I slänten mellan kyrkan och folkskolan finns två jordkällare samt en större, förfallen ekonomibyggnad som tillhört antingen skolan eller kyrkan.

Godset Stora Bjurum har medeltida anor. Den nuvarande, vitputsade slottsbyggnaden uppfördes i etapper mellan 1500-talet-1700-talet men byggnaden präglas idag av Helgo Zettervalls restaurering på 1870-talet.

ÄLDRE F.D. FOLKSKOLA - Husets undre våning, som förutom skola också fungerade som fattighus, uppfördes 1770 av huggen sandsten med portal och fönsteromfattningar i släthuggen sten. Den timrade, övre våningen med faluröd, stående träpanel har inrymt lärarbostad. Huset har vitmålade fönster och tegeltäckt sadeltak.

YNGRE F.D. FOLKSKOLA - En envåningsbyggnad med ljusgul, liggande fasspontpanel och tegeltäckt sadeltak. Byggnaden är uppförd runt 1870.