Stäng fönster Ovanåker kn, NORR OM ALFTA, LÅNGHED, RIKSINT. K 500, Gävleborg

Beskrivning
Långheds by ligger ca 5 kilometer nordväst om Alfta kyrka i en dalgång som från kyrkbyn i söder går genom byarna Gundbo och Näsbyn för att sluta i Långhed. Riksintresseområdet omfattar det öppna odlingslandskapet inom Gundbo, Näsbyn, Långhed och österut i Hässja, Önneberg och Norrby. Det är en flack dalgång med svag kupering som ger höjdlägen åt gårdarna. Det största vattendraget utgör Hässjaån som rinner genom Långhed och Näsbyn bort mot Hässja.

Det är en för södra Hälsingland typisk jordbruksbygd med bondgårdar samlade i bebyggelsekärnor och mot skogen områden med småskalig utanvidsbebyggelse. Genom Laga skifte vid 1800-talets slut flyttades ett antal gårdar både till byarnas utkanter och till fäbodområden. Bebyggelsestrukturen domineras idag av Laga skiftets placering av bondgårdarna, de äldre utanvidsområdena där även ett fåtal nybyggnationer under 1900-talets senare del ingår. Efter Hässjaån har ett stort antal vattenkraft drivna verk legat, varav ett fåtal är bevarade. Långhed utmärker sig genom att ha ett centrum av offentlig karaktär från sekelskiftet 1900. Där finns skola, lanthandel, föreningslokal m.m. samlade.

Bostadsbebyggelsen domineras av stora timrade tvåvåningsbyggnader med sadeltak eller brutna tak med valmade gavelspetsar. Snickeridekorationer i form av fönsteromfattningar och brokvistar av Voxnadalsmodell är vanliga. Det finns även större bostadshus från sekelskiftet 1900 med snickarglädje och glasade verandor.

Ladugårdarna är stora och byggda under perioden 1900-1950. Ett mindre antal timrade ekonomibyggnader, som härbren, finns kring gårdstunen. Lador av varierande ålder finns på täkterna.