Stäng fönster Norrköping kn, KROKEKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Det är oklart när Krokek blev egen socken, sannolikt hörde den till Dagsbergs socken fram till reformationen. Krokeks kloster omnämns första gången 1440. Det tillhörde franciskanerorden och var helgat åt jungfru Maria. Klostret var beläget vid en viktig vägsträckning genom Kolmården vid gränsen mot Södermanland. Under medeltiden utgjorde vägen en del av kungens eriksgata. Under reformationen drogs klostret in till kronan och Krokeks gästgivargård, som omnämns första gången 1649, övertog klostrets roll som härbärge för förbivandrare. Socknen präglas av en oländig terräng, mossmarker mellan bergryggarna, talrika skogssjöar och djupa skogar. Mot Bråviken stupar Kolmårdssträckningens förkastningsbrant. De centrala delarna av socknen, som har gått under namnet Svintunabygden, är alltjämnt huvudbygd och här ligger den största delen av den brukade jorden samlad med gårdar som Strömsfors, Uttersberg och Mörtnäs. Trakten har varit befolkad redan under äldre stenålder, och från yngre stenålder finns en välkänd boplats vid Fagervik vid Marmorbruket. Medeltidens Svintuna växte troligen ut från trakterna omkring Bodaviken och var länge en centralbygd på norra Bråviksstranden. I Svintunaåns djupa ravin ligger Svintuna kvarn, som är känd sedan medeltiden. Vid sidan av fisket och jordbruket fick industrin tidigt stor betydelse, i synnerhet gruvdriften. Koppar bröts redan under medeltiden, även järnhanteringen har gamla anor, marmorbrytning har pågått åtminstone sedan 1600-talet bl a vid Marmorbruket, och produktionen av kolmårdsmarmor har gått såväl till en hemmamarknad som på export. År 1915 drogs järnvägen fram genom socknen. Dessförinnan sköttes transporterna till större delen via Bråviken.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen på en höjd i samhället Krokek. Norr om kyrkan finns den gamla kyrkskolan som uppfördes 1920 i 1½ våning. Fasaderna är vitputsade och har ett brutet valmat tak som är täckt med tvåkupigt tegel. Ytterligare ca 500 m norr om kyrkan ligger den fd prästgården som är uppförd kring sekelskiftet 1900 i 1½ våning. Söder om kyrkan ligger ålderdomshemmet vars äldsta del är uppförd 1929 i 2 våningar med ljusputsade fasader under tegeltäckt sadeltak.