Stäng fönster Söderhamn kn, NORRALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Norrala kyrka ligger en knapp mil norr om Söderhamn, högt placerad och väl synlig i det bördiga och öppna landskapet kring Norralaån. En mur av natursten stöttar jordmassorna på kyrkbacken mot vägen och ramar på så vis in hela kyrkomiljön. Kyrkans placering i sydvästra hörnet gör att kyrkogården framför allt breder ut sig åt norr. På kyrkogården ligger ett gravkapell helgat åt biskop Staffan och en likkällare i nära anslutning till kyrkan. Strax utanför finns kyrkoförvaltningens ekonomibyggnader på ena sidan samt prästgården på den andra. Prästgården reser sig i två och en halv våning under ett brutet sadeltak med valmade gavelspetsar. Timmerstommen är panelad och vitmålad med röda omfattningar och listverk. I vinkel på dess båda sidor finns långa flygelbyggnader i en och en halv våning under sadeltak. Liksom härbret en bit längre bort är flyglarna byggda i timmer och rödfärgade.