Stäng fönster Uppsala kn, STAVBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Stavby kyrka är en anspråkslös helgedom, typisk för en mindre socken på den uppländska landsbygden. Den är öppet belägen i en flack omgivning, vid den gamla landsvägen mellan Uppsala och Östhammar. Kyrkan ligger mitt i den utbredda byn, omgiven av grupper av stora lövträd. I söder står klockstapeln, i sydväst ligger skolan, i väster bygdegården och i nordost församlingshemmet. Tvärs över vägen påminner ett stort gravfält om att platsen var en kulturbygd även före kyrkans tid. Kyrkan omges av den gamla kyrkogården, med en medeltida stiglucka mitt för vapenhuset, och en ålderdomlig loftbod på norra sidan. I väster och norr ansluter den till den nya kyrkogården, som utanför sin nordvästra gräns har en modern ekonomibyggnad.