Stäng fönster Gullspång kn, HOVA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HOVA KYRKA OCH GRAVKAPELL- Hova socken ligger ca 30 km nordöst om Mariestad och ca 20 km norr om Töreboda. Kyrkan är belägen i tätortens nordvästra del, omedelbart sydöst om E20. Genom Hovas centrala delar går Västra stambanan. Hovas begravningsplats och gravkapell är belägna ett kort stycke söder om kyrkan. Hovas begravningsplats är belägen i centrala Hova ett kort stycke söder om kyrkan. Begravningsplatsen omges i väster av Hovas huvudgata Torggatan, i norr av Carlanders gata, i söder av en mindre gata mot reningsverket, och i öster av åkermark. Utmed sydmuren finns en parkeringsplats. Sydöst om begravningsplatsen ligger en nyare skola.

Hova kyrkogård gränsar i nordväst till en rastplats och i nordöst till en skolbyggnad. Alldeles invid norra kyrkogårdssmuren ligger ett magasin. Söder om kyrkogården finns ett tvåvånings äldre bostadshus med röd träpanel och i sydöst en ladugård. I sydväst ligger församlingshemmet. Mellan kyrkogården och huvudgatan som passerar i väster är ett parkartat område. En grusgång från kyrkan leder härigenom i västlig riktning och en annan utmed den västra kyrkogårdsmuren. Gången är kantad av en allé med bland annat lönnar. På motsatt sida av gatan finns den byggnadsminnesförklarade prästgården med tillhörande flyglar från 1700-talet.

SKOLA - Skolbyggnaden, troligen från början av 1900-talet, är klädd med ljusgul panel och har sadeltak med betongtegel.

MAGASIN - Magasinet har sadeltak med lertegel och är murat och spritputsat. På nordfasaden står "1760" i järnband. I magasinets fasader finns små kvadratiska gluggar med svarta luckor. I västgaveln är en enkeldörr med svart, horisontell brädfyllning. I öster är en vidbyggd, lägre byggnadskropp, möjligen bårhus, även detta spritputsat , försett med tegeltak och en rundbågig svart bräddörr. Magasinet skall vara uppfört 1670 över en ca 100 år äldre källare.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet, troligen från 1900-talets senare del, är byggt i vinkel. Det är klätt med vit träpanel och har sadeltak.