Stäng fönster Nyköping kn, VRENA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Vrena socken består av småbrutna odlingsbygder mellan sjön Långhalsen och Hallbosjön. Ortnamnet Vrena kan innehålla ett med orden vrida eller vred samhörigt vattennamn. Namnet kan med betydelsen den böjda syfta på förbindelsen mellan de två sjöarna.

I socknen finns över 360 kända fornlämningar, varav drygt 40 rösegravar kan gå tillbaka till bronsåldern. Från järnåldern märks 16 gravfält, varav huvuddelen tillhör periodens yngre del, en fornborg och en runsten.

Vrena kyrka ligger i utkanten av Vrena samhälle, strax norr om ån mellan Hallbosjön och Långhalsen. Huvudvägen från Nyköping mot Bettna och Flen har passerat kyrkan åtminstone sedan 1600-talet. Den intill kyrkan anslutande vägen till Husby-Oppunda byggdes först på 1930-talet.

På höjden norr om kyrkan ligger de två kyrkskolorna, rödfärgade och tidstypiska byggnader från 1800-talets senare del och 1920-talets början. Skolan är fortfarande i bruk och de äldre byggnaderna har efter hand kompletterats med ytterligare två byggnader. Nordost om kyrkan ligger församlingshemmet, uppfört 1999 – 2000. Kyrkan omges i övrigt av villabebyggelse samt i öster av en stor, numera nedlagd, industrianläggning.

Nationalencyklopedin, 20. Bra Böcker. 1996
Revidering av värdetexter för områden i Södermanlands län som är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 2 kap 6 § lag om hushållning, med naturresurser mm.
Riksantikvarieämbetet. 1996-08-27.
Sörmlandsbygden 1988:2