Stäng fönster Hofors kn, HOFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Hofors är ett samhälle som nästan totalt präglats av järnbruket. Fram till 1950-talet var bruket den största byggherren i Hofors. Förutom industrilokaler lät bruket uppföra sjukstuga och idrottsanläggningar samt bostäder till arbetare och tjänstemän. Från 1911 utgjorde Hofors en s.k. kapellförsamling till Torsåker. Kyrkskolans kyrksal användes då till gudtjänstrum. I takt med att brukets invånarantal ökade, bildade Hofors en egen församling och pastorat år 1944.

Hofors kyrka ligger på en liten höjd med entrén mot öster, symboliskt riktad mot det intilliggande järnbruket. Framför entrén finns en grusplan med anslutande in- och utfartsväg till kyrkan. Från grusplanen leder även en trappa ner till ett parkliknande område med en gräsklädd sluttning och en grusrondell omgiven av häckar. Mot norr växer höga tallar och björkar. Trädvegetationen står tillsynes utan symmetri och upplevs naturligt framväxt, enligt tidens landskapsideal. Mot söder har vegetationen närmast kyrkan snarast karaktären av naturlig ängsmark med lövträd. Vid kyrkans västra fasad står ett altare av slaggsten med häll av gjutjärn. Fram till altaret leder en gångstig genom gräset, även den av slaggsten. Området kring församlingshemmets entré mot norr präglas av slaggstensmurar och tallhäckar.