Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION NORRA GÖTALANDS KUSTBYGD, Östergötland

Beskrivning
Området utgörs av en relativt smal skärgårdszon med flikig kust, vars djupa vikar är en del av ett sprickdalslandskap orienterat i sydöst-nordväst. På öarna finns fortfarande rester kvar av den äldre faluröda trähusbebyggelse som en gång uppförts av fiskarbönder, t.ex. på Harstena i norr och Runnö i söder.
De djupa sprickdalarna har en relativt hög uppodlingsgrad, medan mellanliggande bergspartier är skogklädda, ställvis med inslag av lövskog. Utefter vikarna finns flera mindre samhällen, inte sällan med tidig industriell verksamhet, t.ex. Ankarsrum, Gunnebo och Överum, samt städer som Västervik och Oskarshamn. Ute vid kusten utgör kärnkraftverket vid Simpevarp ett nytt inslag i landskapsbilden.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.