Stäng fönster Eda kn, KÖLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Köla socken saknar tätort och ligger nära den norska gränsen, mellan Koppom i söder och Charlottenberg i norr. Genom socknen löper Kölaälven som rinner söderut mot gränsen till Järnskog. I Köla är älven nerskuren i sedimenten och får ett meandrande lopp och raviner förekommer här på flera ställen. Bygden kring den gamla färdleden Hugn - Vrångsälven togs i anspråk för bosättning och uppodling under förhistorisk tid. Två gravhögar strax söder om kyrkan vittnar om ett område med jordbrukande och boskapsskötande befolking under första årtusendet efter Kristi födelse. Folklig tradition berättar att det tidigt funnits en kyrka i Köla och den medeltida kyrkplatsen var troligen den samma som dagens. Den nuvarande kyrkan har en dopfunt av täljsten från mitten av 1200-talet. Dagens kyrka är en 1700-tals byggnad i sten vilken ersatte en träkyrka från 1660-talet.