Stäng fönster Umeå kn, HÖRNEFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Samhället Hörnefors ligger ca 30 km söder om Umeå, vid den vindlande Hörneåns utlopp i Kvarken. Från 1770-talet till 1902 fanns i samhällets norra del ett järnbruk med masugn och manufaktursmedja. Lämningar från den verksamheten finns ännu kvar, bl.a. i form av ett slaggberg, en damm och övervuxna kolbottnar, samt några byggnader. Tre av dem utgör lagskyddade byggnadsminnen; en brukskyrka, ett magasin och en arbetar-länga. Brukskyrkan uppfördes 1796, men byggdes kraftigt om ca 1850 och fick ny ytterpanel omkring sekelskiftet 1900. Kyrkan är en av de bäst bevarade kyrkorna inom Luleå stift från denna tid, i synnerhet interiören som uttrycker autenticitet och patina.

Hörnefors församling bildades 1913 genom utbrytning från Umeå landsförsamling och Nordmalings församling, och har sedan dess utgjort ett eget pastorat. Den nya kyrkan uppfördes 1907–08 i södra delen av samhället. Kyrkotomten omges i öster av Hörneån. I söder ligger församlingsgården som utgörs av en låg tegelbyggnad från 1960-talet, i kanten av ett skogsområde söderut. Norr om kyrkan tar ett parkliknande område vid, med plana gräsytor, grusgångar och uppvuxna träd, främst björkar. Längst norrut i detta parkområde ligger pastorsexpeditionen, en gulmålad träbyggnad som tidigare var kyrkoherdebostad. Granne med kyrkan, på västra sidan om Industrivägen, ligger Hörnefors centralskola. Den friliggande begravningsplatsen, som hör till den nyare kyrkan, är invigd 1908 och belägen på östra sidan av Hörneån, ca 150 m norr om kyrkan.